Druk uit die sigaret: Stoptober gaat weer van start en helpt

Leestijd: 2 minuten

Sinds 2014 kunnen verstokte rokers zich aansluiten bij Stoptober. Deze campagne stimuleert de deelnemer om de hele maand oktober te stoppen met roken, oftewel 28 dagen. Uit onderzoek van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat dit lang genoeg is om de positieve effecten van stoppen te ervaren. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan achter de rug.

De campagne Stoptober wordt landelijk groot aangepakt, het zorgt ervoor dat mensen samen sterk staan. Er worden allerlei hulpmiddelen aangeboden zoals een online stopmaatje of het bekijken van video’s online. Er is een Stoptober App die iedere dag positieve berichten laat zien om ervoor te zorgen dat je het langer vol blijft houden. Wat helpt is dat er steun wordt gevraagd aan de omgeving, zo kun je degene die stopt het beste helpen.

Roken verhoogt het risico op allerlei vormen van kanker, maar ook op andere ernstige aandoeningen zoals longaandoeningen en hart-en vaatziekten. Uit onderzoek is gebleken dat het roken bij de volwassenen afneemt. Daarentegen gaan jongeren wel steeds meer roken, onder andere het vapen is populair. Na het vapen gaan tieners vaak over naar het roken van een sigaret.

Vapen
Vapen of dampen is een soort van roken, dit doe je met een e-sigaret(vape). Deze verbrandt geen tabak, maar warmt een vloeistof op. In de meeste e-sigaretten zit nicotine wat vapen verslavend kan maken. Het lijkt onschuldig, omdat je uit verschillende smaken kan kiezen, maar het minstens zo schadelijk als het roken van een sigaret.

Eerste sigaret
Volwassen (ex-)sigarettenrokers staken, volgens het CBS, gemiddeld genomen op 17 jaar hun eerste sigaret op. 36 procent stak op 15 of 16-jarige leeftijd de eerste sigaret op. Vijf procent van de groep rokers is op 11- of 12-jarige leeftijd gaan roken. De gemiddelde leeftijd om te stoppen is 36,8 jaar, dat is sinds 2014 niet meer veranderd.

Stoppoging
Veel rokers zijn ervan overtuigd dat het ze lukt om zonder hulp te stoppen. Een groot deel hiervan probeert dit met nicotinevervangers, zoals pleisters of kauwgom of medicijnen. Vanuit de zorg wordt aanbevelen om professionele begeleiding te accepteren; individueel of in een groep.

Stoptober is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), KWF, de Hartstichting, Longfonds, het Trimbos-instituut, GGD GHOR Nederland en Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio