Deventer Ziekenhuis introduceert bloedafname robots: ”Ik ervaarde geen verschil”

Leestijd: 2 minuten

Op 3 oktober tekende Eric Kroon, lid van de Raad van bestuur van het Deventer Ziekenhuis (DZ) en Brian Joseph, medeoprichter van Vitestro (het bedrijf welke het apparaat heeft ontwikkeld), de overeenkomst voor de aanschaf van drie automatische bloedafnameapparaten.

Het DZ is het eerste ziekenhuis, buiten de Randstad en als vijfde ter wereld, die de robots gaat gebruiken bij bloedafname.

Innovatie
De apparaten zijn ontwikkeld door het bedrijf Vitero. In het tweede deel van 2025 zullen de eerste twee robots in gebruik worden genomen. De derde zal in 2026 zijn entree maken. Wilco de Kleine, innovatiemanager bij het Deventer Ziekenhuis: ”De aanschaf van de bloedafnameapparaten past bij de ontwikkeling in de zorg en in ons ziekenhuis. We zijn een topklinisch ziekenhuis en investeren veel in innovatie.”

De werking
De apparaten werken zelfstandig onder toeziend oog van een verpleegkundige. De robot werkt als volg: De verpleging legt de buisjes in de robot klaar met de barcode sticker. De patiënten kan op het scherm checken of de gegevens kloppen. je legt je arm in de houder in de tussen tijd heeft het apparaat een schone naald gepakt en desinfecteert de robot je arm. Met behulp van een echo-scan en infraroodlicht zoekt de robot na een geschikte ader. Mocht die ader niet worden gevonden wordt er ook niet geprikt en moet er handmatig worden gekeken. De robots plakken zelfs de pleister bij de patiënten op de arm.

Zorgkwaliteit
Bloedprikken kan nog steeds bij medewerkers: ”De kwaliteit van de zorg blijft hetzelfde, de apparaten prikken net zo goed als een mens en plakken zelfs de pleister. De medewerkers blijven aanwezig, maar kunnen straks toezicht houden op twee, en later drie, apparaten die tegelijk bloed afnemen. Het ziekenhuis heeft nu nog geen personeelstekort, maar door de toenemende vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt verwachten ze dat wel. Dat probleem willen ze voor zijn.

Geen verschil
Judith Deursen, afdelingsmanager Klinische Chemie: “Met de bloedafnameapparaten kunnen we ook in de toekomst de zorgkwaliteiten waarborgen. We vinden het gaaf dat wij als eerste ziekenhuis buiten de Randstad gaan werken met deze technologie en zelfs als vijfde ter wereld.” Judith heeft zelf de robot getest want ze wou ze we ervaren hoe het is. “Ik ervaarde geen verschil met een handmatige bloedafname.”

Vitestro
Vitestro heeft als eerste ter wereld het CE-keurmerk (dit keurmerk geeft aan dat een product volgens de fabrikant aan alle EU-eisen voldoet qua veiligheid, gezondheid en milieubescherming) gekregen voor een autonoom bloedafnameapparaat. Het apparaat maakt gebruik van AI-gedreven echografie en infraroodtechnologie om zo precies mogelijk te prikken. “Met deze innovatieve stap wordt de bloedafname polikliniek toekomstbestendig ingericht, waarbij medewerkers en technologie elkaar versterken”, aldus Brian Joseph.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl



Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio