Bathmen reageert vol verbazing over beslissing 100 vluchtelingen onder te brengen in hun sporthal

Leestijd: 2 minuten

De gemeente Deventer biedt per onmiddelijke ingang onderdak aan 100 vluchtelingen. Deze crisisopvang, in sporthal ‘De Uutvlog’, is van tijdelijke aard, zo geeft de gemeente aan. Daar komen zij vanavond al aan, omdat het landelijk opvangcentrum in Ter Apel overvol is.

Het Rijk heeft eerder al een beroep gedaan op gemeenten om tijdelijke noodopvang te bieden. Sporthallen zijn erg geschikt voor zeer tijdelijke noodopvang, maar minder geschikt voor kinderen en ouderen. Daarom zijn het voornamelijk mannen en vrouwen die in ‘De Uutvlog’ in Bathmen gaan verblijven. 

Inwoners reageren vol verbazing
Directe omwonenden werden dinsdagmiddag geïnformeerd over deze opvang actie voor de duur van twee weken, zo geeft Maarten Jan Stuurman aan, woordvoerder van de gemeente Deventer. Zo’n 450 huishoudends vonden een brief op hun deurmat (zie foto onder). De eerste reacties uit van inwoners van Bathmen zijn van verbazing: “Hier worden we mee overvallen, wij zijn niet ingelicht” en “Hoe kunnen ze dat nu doen zonder overleg?”
Maar er is ook empathie merkbaar: “Dit is wel erg vreemd gelopen maar die mensen hebben er natuurlijk ook recht op.”

Verspreidingsgebied van de informatiebrief van de gemeente Deventer
Afbeelding: Maarten Jan Stuurman, woordvoerder gemeente Deventer

Onrust in Terwolde
Gisteren was er in Terwolde erg veel onrust nadat het duidelijk werd dat minderjarige vluchtelingen daar zouden worden opgevangen. Ambtenaren en raadsleden werden bedreigd en de bevolking trok naar het stadhuis voor een protest. Mede onder die druk zag een meerderheid van de partijen in Voorst af van het verzoek van het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) een noodopvang te realiseren in het Gelderse dorp.

Gastvrij ontvangen
De gemeente Deventer keurde maandagavond het verzoek van het COA wel goed: “We laten vluchtelingen niet in de kou staan. Als we dan kunnen bijspringen, doen we dat. De Bathmense gemeenschap kennende, worden de tijdelijke medebewoners gastvrij ontvangen”, aldus Rob de Geest, Wethouder van Asiel en Inburgering van de gemeente Deventer. 

Humane houding
Er komen momenteel veel vluchtelingen naar Nederland, zei moeten zich eerst melden in Ter Apel, echter is die locatie overvol. Omdat er te weinig andere opvanglocaties zijn, zoekt het COA in het hele land naar tijdelijke locaties. Wethouder Rob de Geest probeert empathie te creëren voor de gemaakte beslissing: “Deventer heeft een lange geschiedenis voor humane opvang van mensen die op de vlucht zijn. Deze houding blijft onze stad en onze dorpen kenmreken. Zo voorkomen we dat mensen in de buitenlucht moeten doorbrengen.”

Later meer…

De kosten voor de opvang van vluchtelingen en crisisnoodopvang worden betaald door het Rijk.  

Tip ons!
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Erik van Luttikhuizen
HOOFDREDACTEUR

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio