Uit je comfortzone en in ‘De Ruimte’: Nieuw kunstproject Deventer: “Ik wil graag een verhaal in iemand zien”

Leestijd: 3 minuten

Project ‘De Ruimte’ is opgezet om cultuurmakers de mogelijkheid te geven kosteloos gebruik te maken van een ruimte, beschikbaar gesteld door het project. Dit kan een winkelpand zijn, aan een plein, in de buurt van een park, omgeven door Deventenaren, publiek en toeristen. De makers die in 2024 zullen deelnemen aan het project zijn bekend gemaakt; Viorica Cernica is één van de residenten, Salland1 sprak met haar over de ruimte die zij mag gebruiken.

Makers kunnen gebruik maken van de ruimte zonder kosten inclusief basisvoorzieningen een publiekspresentatie, PR en marketing via de kanalen van De Ruimte en een serie podcasts met makers. Deze makers dragen niet alleen bij aan het culturele klimaat, maar ook aan het karakter en de levendigheid van Deventer. Geinteresseerden konden zich opgeven via de website van De Ruimte Deventer.

Succesvol
Als vervolg op het succesvolle project uit 2022 zetten BRUT, Events dEVENTer en Kunstenlab in samenwerking met de gemeente Deventer, De Ruimte komend jaar voort aan de Nieuwstraat 38 in Deventer (voormalige lokatie van Vandycke beddenspecialist). In 2024 en 2025 wordt De Ruimte gebruikt voor tijdelijke werkperiodes van makers, variërend van één tot vier weken.

Beeldend kunstenaar
Viorica Cernica is fotograaf en beeldend kunstenaar, sinds 2008 woont ze in
Deventer, maar haar roots liggen in Roemenië. De liefde heeft haar naar Deventer gebracht, ze woont met haar man in de stad waar ze ook snel verliefd op werd. Ze is gestart als beeldend kunstenaar maar negen jaar geleden nam ze een fotocamera in haar handen. Ze richt zich helemaal op fotografie en dan specifiek op het fotograferen van mensen.

Tekst gaat verder onder de foto

Portret Rosa, eigen werk Viorica

Atelier ruimte
“Mijn eigen ruimte is niet heel erg groot, bovendien vind ik het fijn om buiten mijn eigen ruimte te kunnen werken,” vertelt Viorica. Ze heeft zichzelf aangemeld om deel te mogen nemen aan project De Ruimte. Ze heeft haar eigen atelier, maar is op zoek naar inspiratie om te kunnen werken aan een fotoserie die ze al eerder heeft gemaakt. In de Nieuwstraat, gelegen in de Deventer binnenstad, (voormalige pand Vandyck, beddenspecialist) mag ze drie weken gebruik maken van een pand dat tijdelijk leeg staat.

Mensen van de straat plukken
De van origine Roemeense heeft nog niet echt een plan: “Ik ga voor het pand staan en pluk mensen van de straat die mij interessant lijken en waar ik een portret van zou willen maken. Door alleen te kijken kan er al iets moois ontstaan.” De werkwijze zorgt ervoor dat Viorica meer contact krijgt met het publiek. Ze woont zelf in een rustige wijk waar ze vanuit haar atelier de mensen niet zomaar kan aanspreken.

Uit je comfortzone
Door vanuit een andere ruimte te werken, treed de beeldend kunstenaar buiten haar comfortzone. Volgens haar is dit nodig om een nieuw werk te kunnen maken: “Ik wil graag een verhaal in iemand zien, met diegene in gesprek gaan zodat er iets moois uit komt.” Viorica is op inschrijving ingedeeld, ze kon aangeven hoelang ze de ruimte wilde gaan gebruiken: “Ik heb gevraagd of ik er drie weken in mocht, van 3 tot en met ongeveer 22 december werk ik vanuit de Nieuwstraat.”

Alle deelnemers
Behalve Viorica, zal ook Suehaylee Vergouwen, spoken word artiest uit Den Haag, gebruik maken van de ruimte. Net als Ischa den Blanken, audiomaker, Ronald de Ceuster, beeldend kunstenaar en Wibo Kosters, dichter en muzikant, allemaal woonachtig in Deventer.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl





Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio