Archeologisch onderzoek Deventer rotonde Zwolseweg – Roland Holstlaan

Leestijd: 2 minuten

Op dit moment wordt de rotonde Zwolseweg/Roland Holstlaan/N337 in Deventer aangepakt. Het zorgt ervoor dat het verkeer tijdelijk gebruik moet maken van andere routes richting Olst, Wijhe en Zwolle. Voordat de rotonde werd aangepakt, kwam ‘Team Archeologie’ van de gemeente Deventer in actie. De reden: Er waren mogelijk sporen van een boerderij en een landhuis. Projectleider Emile Mittendorff vertelt aan Salland1 hoe zoiets er aan toe gaat.

Er zullen veel verborgen schatten liggen diep onder de grond in Salland. Bij de gemeente Deventer hebben ze verwachtingskaarten waarop staat wat er zoal op archeologisch gebied te vinden is. Ook historische kaarten geven een beeld van de ondergrondse geschiedenis van de gemeente Deventer. Eventuele nieuwe archelogische ontdekkingen worden in kaart gebracht, Emile en zijn team zijn erbij als er ergens in de grond wordt gegraven.

Werkzaamheden
De rotonde die Deventer met Zwolle verbindt over de dijk, ligt momenteel op de schop. Die lokatie was bekend op de eerder genoemde kaarten, er kon mogelijk iets naar boven kunnen komen op historisch gebied. Dit zorgde ervoor dat ‘Team Archeologie’ minitieus aan het werk ging in de grond die toch al open lag. Tijdens de eerste werkzaamheden keek het team over de schouders mee: “Als er een sleuf open ligt voor draden, kunnen we meteen kijken of we sporen zien van een historisch gebouw”, aldus een enthousiaste Emile.

Funderingsresten
Hij vervolgt: “Bij archeologie weet je soms niet van te voren of je echt iets tegen komt. Soms komt er iets niets aan het licht omdat het te diep weg ligt. Ook al hebben we het niet gevonden, het onderzoek geeft een mooi beeld van het oude landschap ter plaatse en helpt ons om ook voor toekomstige projecten een inschatting te maken van de kans dat bij graafwerkzaamheden archeologische sporen kunnen worden aangetroffen.”

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio