Dag van de armoede: in Deventer ligt het percentage van mensen die in armoede leven relatief hoog

Leestijd: 2 minuten

Armoede is iets wat aan de orde van de dag is voor best veel mensen in Nederland. Het CBS, SCP en Nibud gebruiken een nieuwe methode om armoede te berekenen (de percentages die in dit artikel zijn genoemd, zijn allemaal tot stand gekomen met deze methode). In Deventer ligt het percentage met 3,2 van de inwoners die in armoede leven hoog ten opzichte van het landelijke gemiddelde.

Het armoedefonds waarschuwt wel dat de cijfers misleidend kunnen zijn. Volgens armoedehulporganisaties vragen veel mensen al jaren om hulp.

Periode 2018-2023
In de periode van 2018-2023 is de armoede afgenomen in Nederland. Zo leefde in 2018 nog 7,1 procent van de bevolking in armoede. Dat percentage daalde in 2019, mede door loonstijgingen en in 2020 door coronasteunmaatregelen. De jaren daarop bleef het percentage dalen tot 3,1 procent in 2023, mede doordat het minimumloon omhoogging en de energiemaatregelen van het vorige kabinet.

Tekst gaat verder onder het overzicht…

Overzicht van de gemeenten in Overijssel
Beeld: Oost

Cijfers per gemeente
In de gemeente Raalte is gebleken dat 1,5 procent van de inwoners in armoede leeft. In Overijssel is het percentage in Dinkelland het laagst met 1 procent. De gemeente Olst-Wijhe ligt hier boven, hier woont 1,9 procent van de inwoners in armoede. In de gemeente Enschede leven de meeste mensen in armoede, daar ligt het percentage op 4,3 procent. In Almelo ligt het percentage op 3,5 procent, daarna volgt de gemeente Deventer met 3,2 procent van de inwoners.

Nieuwe rekenmethode
De instanties kijken bij het berekenen niet alleen meer naar het inkomen, maar ook naar bijvoorbeeld spaargeld. Hierdoor kunnen ze beter beoordelen of iemand arm is. Iemand die weinig verdiend per maand, kan toch een flink bedrag op de spaarrekening hebben staan waardoor deze persoon niet onder de noemer ‘arm’ valt.

Spannend
Het Armoedefonds noemt het gebruik van deze nieuwe methode ‘spannend’. De organisatie is “bezorgd hoe de nieuwe methode uitpakt voor mensen met hoge zorgkosten of schulden, zeker nu de energietoeslag wegvalt.”

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio