Popfotograaf ziet droom uitkomen: 40 jaar fotografie gebundeld

Leestijd: 2 minuten

In de ruim veertig jaar dat hij als popfotograaf actie is, kreeg Herman Nijhof uit Raalte heel wat grote namen voor zijn lens. Binnenkort komt zijn droom uit: zijn levenswerk wordt gebundeld in een driehonderd pagina’s tellend boek. “Het is te mooi om dit voor mijn eigen archief te houden.”

Als gemeenteambtenaar maakte hij in zijn vrije tijd foto’s van de meest uiteenlopende artiesten en muzikanten. Maar in de jaren tachtig raakte dat in een stroomversnelling toen hij contact kreeg met Berend Ongena, toenmalig poprecensent van de Twentsche Courant en tal van muziekbladen. “Hij had weleens commentaar op mijn werk gegeven en toen hij een nieuwe fotograaf zocht om met hem op pad te gaan, raakte ik met hem in gesprek.”

Obscure bandjes
Waarop de twee gezamenlijk veelvuldig op pad gingen en van circa 1985 tot 2000 vele honderden concerten bijwoonden. “Neil Young, U2, Prince, maar ook onze eigen Adje Vandenberg met zijn Whitesnake. Ook dichterbij hoor: André Manuel bijvoorbeeld. En in popzalen als Metropool en Atak heb ik allerlei obscure bandjes gefotografeerd.”

Omdat hij het zonde vindt dat al die foto’s liggen te verstoffen in zijn eigen archief, kwam hij op het idee een boek uit te geven. “Al is dat nogal een kostbare aangelegenheid. Je hebt het dan al snel over tienduizend euro.” Vandaar dat hij een actie op touw zette: “Crowdfunding is vandaag de dag een mooie manier om vooraf al geld op te halen.”

Veel vertrouwen
Met succes. Met 172 donateurs lukte het hem het benodigde bedrag op te halen. “Wel een prettig idee dat zoveel mensen zoveel vertrouwen in je boek hebben dat ze je vooraf geld geven.”

Nijhof is een wandelende encyclopedie als het gaat om popmuziek. Meestal komen popfotografen niet veel verder dan het speciale vak van waaruit ze hun werk mogen doen. Backstage is verboden terrein. Al zijn er uitzonderingen.
“We moesten ooit Joe Cocker fotograferen en we wisten dat hij een gouden plaat overhandigd zou krijgen. Daar konden we bij zijn. Hij kwam eraan in een schipperstrui. Heel relaxed, alsof mijn buurman kwam aanlopen. Hij gaf keurig een hand en stelde zich voor: ‘I am Joe Cocker.’ Kijk, zo kan het dus ook…”

Presentatie
Het boek wordt medio volgende maand gepresenteerd, waarbij Nijhof het eerste exemplaar overhandigt aan Claw Boys Claw-zanger Peter te Bos. Omdat die als een soort rode draad door het boek loopt. “Ik heb hem vele malen gefotografeerd. Onder meer staand op de toonbank van een kleine platenwinkel in Hengelo.”

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

RTV Oosthttp://rtvoost.nl
Dit artikel is gemaakt door journalisten van RTV Oost.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio