Terugblik Salland Magazine: Nominatie beste Bibliotheek van Nederland: “Een pluim op je hoed”

Leestijd: 2 minuten

Gisterenavond was Karin de Graaff gastvrouw van ons actualiteiten TV programma Salland Magazine. Zij ging in gesprek met Ingrid de Olde, medewerkster bibliotheek Raalte en Anne-Wil Wilgers, ontwerpster van het interieur van de bieb. In de Wijhese studio ging het over het onderwerp: de nominatie voor de beste bibliotheek van Nederland 2024.

Nadat de vraag werd gesteld hoe het voelde om genomineerd te zijn vertelde Ingrid: “Het is een pluim op je hoed, een kroon op je werk om op dezelfde manier verder te willen gaan.” Anne-Wil was zeer enthousiast toen ze hoorde dat ze de meubels mocht ontwerpen, ze vertelden allebei over hun ervaringen.

Buurthuis
De bieb heeft een flinke metamorfose ondergaan: “Het is veel meer, de klant mag het zelf doen, wij begeleiden”, dat is wat Ingrid wist te vertellen. “Je mag meer gastvrouw zijn, er is nu meer reuring, dat was vroeger anders. Je mag nu meer bij de mensen betrokken zijn. Het publiek is heel erg divers, een brede samenleving vind je terug in de bibliotheek.” Reacties van bezoekers op de nieuwe weg die de bieb is ingeslagen waren: “Het is nu een soort samenkomst voor een buurthuis” en: “Het is nu wat lawaaieriger, maar dat is niet erg.”

Interieur
Anne-Wil vertelde: “Het is een maatschappelijk betrokken interieur met oog van duurzaamheid, de wens vanuit de bieb was duidelijk, alles moest van en voor de inwoners van de gemeente Raalte zijn.” De styliste heeft geprobeerd een huiskamer gevoel te creëren: “We hebben tweedehands meubels verzameld uit Salland, ze moesten degelijk zijn en hufterproof.”

Gerecycled
Anne-Wil werkte vanuit haar studio samen met ABC de Cirkel, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Ze heeft gekeken naar wie waar kon worden ingezet door gebruik te maken van het talent van de mensen: “Alles is gerecycled om een unieke sfeer te creëren, de bieb is nu ook voor bezoekers die gewoon een krantje willen lezen.” Ook bibliotheek Wijhe is aangepakt door Anne-Wil met een net iets andere kleurstelling dan Raalte.

Uitzending gemist?
De gehele uitzending is onderstaand terug te kijken en wordt in het weekend herhaald op ons TV-kanaal. Deze is te vinden via onderstaande frequenties:

Delta: 12
KPN: 1391
Solcon: 791
Odido: 763
Ziggo: 40

Uitzending Salland Magazine 17 oktober

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio