Deventer heeft vaak subsidie aangevraagd, in top 10 aardgas bespaarder

Leestijd: < 1 minuut

Door de gestegen energiekosten, zijn veel huishoudens flink aan het isoleren geslagen. Onderzoeksbureau Independer heeft uitgezocht welke gemeenten in 2,5 jaar tijd het meeste hebben bespaart. Binnen de provincie Overijssel is sinds 2022 bijna 39,4 miljoen euro aan subsidie uitgekeerd voor woningisolatie.

De data van de Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS is voor het onderzoek gebruikt. “Om verduurzaming te stimuleren, kunnen particuliere huiseigenaren sinds 2016 een zogeheten ISDE-subsidie aanvragen om een deel van de kosten te dekken”, zegt Pim Holstvoogd, expert duurzaamheid bij Independer. “Deze subsidie biedt onder andere steun voor diverse isolatiemaatregelen, zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en glasisolatie.”

ISDE-subsidie
De ISDE-subsidie (Investeringsubsidie duurzame energie en energiebesparing), kan onder andere worden ingezet voor spouwmuurisolatie. Deze isolatiemaatregel voorkomt dat warmte via de muren naar buiten ontsnapt. Sinds de invoering van de ISDE-subsidie hebben veel Overijsselaars hier een tegemoetkoming voor aangevraagd. Deventer staat op nummer 4 in de top 10 van gemeenten waar het meeste aardgas wordt bespaard.

Gasbesparing
De inwoners van de gemeente Deventer hebben 264.100 m³ aardgas bespaard in 2024. Dit is ongeveer de helft minder dan de koploper, de gemeente Enschede. “In 2020 gold een gemiddeld gasverbruik van 1500 m³ per huishouden als normaal. Sinds de energiecrisis is dat met maar liefst 27% afgenomen. Nu is het gemiddelde verbruik per huishouden zo’n 1058 m3. Ondanks dat de prijs van gas weer is gezakt, blijven huishoudens veel zuiniger met het verbruik van gas”, aldus duurzaamheidsexpert Pim Holstvoogd van Independer.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio