Kledingruil: het verhaal van The Clothing Loop

Leestijd: 3 minuten

Zaterdag 26 oktober organiseert Clothing Loop Deventer een mega swap. Kleding ruilen in plaats van kopen. Zaterdag van 12:00 uur tot 17:00 uur kan je aan de Rozengaarderweg 4-D in Deventer kleding komen halen, ruilen of doneren. Salland 1 sprak met Heidi Linnemann, coördinator bij de Clothing Loop over het initiatief van deze middag.

Heidi begon als deelnemer bij Clothing Loop. Na een tijdje werd ze er vrijwilliger en is ze cörodinator van de kledingruiltassen. Zij is verantwoordelijk voor de tassen en heeft de voorraad bij haar thuis liggen.

Het begin
Het begon allemaal met een tas vol met kleding die van deur tot deur ging. Die tas gaat bij de mensen langs waaruit ze kleren ruilen. Je zoekt dan een kledingstuk uit en stopt er ook weer nieuwe in. Zo kan de ruil tas van deur tot deur gaan. Regelmatig zijn de kledingtassen vol, ze zijn dan niet meer te tillen. Voorraad allemaal bij haar thuis: “Ook worden er vaak kleding donaties gedaan waardoord de voorraad alleen maar meer wordt, vertelt Heidi enthousiast.

Vrijwilliger
Heidi is ook nog vrijwilliger bij Speeltuinvereniging de Zandweerd. Deze vereniging Organiseert 2x per jaar een kinderkledingbeurs. Linnemann helpt hier altijd mee als vrijwilliger. Ze bedacht om zelf met haar tassen vol voorraad daar een middag te staan met haar kleding. Ze hebben daar kledingrekken en doordat Heidi vrijwilliger is mag ze de ruimte gebruiken. Ze ging er heen met haar tassen een deed een oproep: ”Dames kom maar halen.” waar ze geen rekening mee had gehouden is dat de dames ook nog kleding mee brachten. Ondertussen hebben ze al 5 keer een ruil georganiseerd.

Schouwburg
De Deventer Schouwbrug toonde interesse en vroeg of Heidi, tijdens de lezing van Jan Terlouw, wat wou gaan vertellen over duurzaamheid: “Praten over duurzaamheid is niet echt mijn ding, ik wil het liever doen”, vertelt Heidi. ”Voorafgaand aan de lezing hebben we in de foyer van de Schouwburg een kledingruil gehouden.” Dat was zo leuk dat ze bij Restaurant DAVO ook een kleding ruil hebben georganiseerd. ”Het was op een druilige zondag dus we verwachten niet super veel mensen. Uiteindelijk is er ongeveer 300 man geweest en was het een groot succes”, aldus de coördinator van The Clothing loop.

Ze hebben een grote groep vrijwilligers van 39 man, iedereen draagt op verschillende vlakken hun steentje bij: ”De een kookt, er is iemand wie helpt bij de PR en er zijn mensen wie de spullen na de opslag brengen of halen.”

Tekst gaat veder onder de foto.

Mega swap
Zaterdag is het voor de eerste keer dat ze bij de kledingruil ook kinder- en baby kleding hebben. Ook zijn er groter maten te vinden. Voor de mannen hebben ze in de kelder een zogeheten mancave ingericht, voor de mannen is er dus ook ruime keuze. Doordat het tweedehands kleding is, kost het niks: “Neem het mee we hebben veel te veel”, vertelt Heidi. Zaterdag kun je ook kleding doneren: ”We zijn wel streng voor dat we de kleding aannemen, als er vlekken, gaten of pluisjes op zitten kunnen we de kleding niet aannemen. Dit doen we, omdat we niet willen dat de mensen denken dat kleding van slechte kwaliteit is. Als er een truitje met een gat wordt gevonden gaan mensen denken dat zoiets ook in de andere kledingstukken zal zitten. Dat geeft zo’n stempel. We stoppen de kleding dan in zakken en brengen het naar de kringloop of stoppen het in kledingcontainers.”

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio