“Dat jojobeleid moet je niet willen”, Niels Folgers (D66) over financieel beleid van Raalte

Leestijd: 2 minuten

In september 2024 heeft de politieke partij D66 in de gemeente Raalte vragen gesteld over de belasting die huiseigenaren betalen (OZB: onroerendezaakbelasting) en wat het niet verhogen van die belasting betekent voor de financiële situatie van de gemeente. Vooral als het gaat om investeringen in woningbouw. De gemeente Raalte heeft ondertussen die vragen beantwoord. Niels Folgers reageerde op die antwoorden in Salland1-radioprogramma ‘Salland Café’.

Niels Folgers (portefeuilles wonen, democratie, integratie en bestuurlijke samenwerking voor de D66 in Raalte) stelde deze vragen aan het college van Raalte en vandaag publiceerde de gemeente de reactie namens burgemeester Zuidema en zijn wethouders.

Inkomstenverlies door het niet indexeren van de OZB
De gemeente Raalte besloot in 2023 en 2024 de OZB niet te verhogen, zoals eerder afgesproken in het coalitieakkoord. Hierdoor kwam er in 2023 €455.000 minder binnen en miste de gemeente in 2024 zelfs €1,18 miljoen aan inkomsten. In totaal betekende dit dat er in die twee jaar zo’n €1,1 miljoen minder belastinggeld beschikbaar was.

Inkomstenverlies 2025 bij het loslaten van de indexering
Voor 2025 stelt de gemeente echter voor om de OZB met 7,5% te verhogen. Dit komt deels door de inflatie (2,5%) en daarnaast wordt er 5% extra toegevoegd om ervoor te zorgen dat de gemeente voldoende inkomsten heeft om haar plannen voor de jaren 2025-2028 te realiseren.

De juiste investeringen
Folgers vroeg specifiek over het verwachte bedrag dat zou worden misgelopen als de indexering opnieuw wordt losgelaten, maar het antwoord van B&W geeft geen concreet cijfer. Dit maakt het lastig om te begrijpen wat het financiële effect zou zijn als de indexering in 2025 niet doorgaat: “We willen gewoon een financieel stabiel beleid, dus gewoon meegroeien met de inflatie en niet aan de achterkant opeens een zware correctie, dat is niet uit te leggen. Het zou beter zijn wanneer je gewoon mee was gegaan met de inflatie, zodat je met die inkomsten de juiste investeringen had kunnen doen.”

Extra geld helpt Raalte verder
Wat betreft de woningbouw vroegen D66 en anderen zich af of de €1,1 miljoen, die de gemeente misliep door de belasting niet te verhogen, had kunnen helpen om sneller huizen te bouwen: “We moeten vooruit met Raalte en dit hadden we kunnen versnellen, volgend jaar volgt er weer een correctie van 7.5%, dat had niet gehoeven. Nu missen we dat inkomen wat op andere plekken hard nodig was. We lopen nu 18% achter en de inflatie blijft ook doorlopen”, aldus de 34-jarige inwoner van Heino.

Hoe nu verder
“Over twee weken is de begrotingsbehandeling, daar wordt het debat gevoerd over de begroting van 2025 en daar gaan we dit ook inbrengen, kijken hoe de gemeente dit ziet, benieuwd hoe de wethouder dit gaat invullen”, sluit Niels af.

Interview
Woensdagavond was Niels Folgers te gast in ‘Salland Café’, het politieke nieuwsprogramma van Salland1. Het gesprek is hieronder terug te luisteren:

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Erik van Luttikhuizen
HOOFDREDACTEUR

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio