Biobased bouwen en écht samenleven: dat klinkt als muziek in de oren voor Raalte op Groen

Leestijd: 2 minuten

Raalte op Groen is een werkgroep dat zich inmiddels heeft ontwikkeld tot een stichting. Dit komt omdat mensen het groene leven meer onder de aandacht willen brengen. Een van de bruisende plannen is het realiseren van een ecologische wijk. Volgens de stichting is daar grote behoefte aan in de gemeente. In veel gemeenten, waaronder Olst, bestaat al een biobased wijk. Hier gaat Raalte op Groen heen voor een excursie.

Een ecologische wijk is een buurt waar groen de boventoon voert, met huizen die gebouwd worden met bouwmateriaal dat je kunt kopen bij de lokale boer, autoluw (minder auto’s in een bepaald gebied) met eventuele deelauto’s en ook ruimte voor mensen die klein willen wonen. Een wijk waar je niet als individu woont, maar waar de nadruk op samenleven ligt.

Excursie
Herman Harms, Jaap Starkenburg en Harrie Kiekebosch van Raalte op Groen, roepen ook andere geïnteresseerden op mee te doen en te denken aan de plannen voor de ecologische wijk in Raalte. De eerste actie gebeurt door een excursie te volgen naar de Olstergaard in Olst. De excursie vindt plaats op zaterdag 30 november van 10.00 tot ongeveer 13.00 uur. Er is ruimte voor 30 mensen.

Volop in ontwikkeling
De Olstergaard is nog volop in ontwikkeling. De bewoners van de ecologische wijk zijn er met zijn allen hard aan het werk. In 2016 besloot de gemeente of er in Olst plaats was voor innovatieve en duurzame woningbouw; een plek waar belangstellenden van binnen en buiten de gemeente een duurzame woning zouden kunnen bouwen op een aantrekkelijke locatie. Nog steeds ontwikkelt de wijk en houden de bewoners iedere maand een vergadering over ideeën wat in hun wijk past.

Gesprek met de gemeente
Herman, Jaap en Harrie willen graag horen hoe de gemeente over de plannen denkt. “Kijken hoe daar de interesse is, op welke gronden nú een nieuwe wijk ingericht wordt, of alle woningzoekers goede kans hebben een woning naar hun wens te bemachtigen. Het is natuurlijk heel interessant hoe de ambtenarij tegenover een dergelijke wijk staat, net als hoe raadsleden het college van bestuur erover denkt. Eerst hun standpunten maar eens ophalen en kijken hoe groot de interesse in de gemeente is. Daarna denken we er over met artikelen, een podcast en eventuele meetings om meer kennis en kunde onder de mensen te krijgen.”

“Als je kijkt naar de lange wachtlijsten voor dergelijke projecten in andere gemeenten, waaronder die van de Olstergaard, als we nu al geregeld vragen voorbij zien komen op gebied van mogelijkheden voor een tiny house, dan denken wij dat er ook in Raalte veel animo is om in een ecologische wijk te gaan wonen.”

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio