Klok verzetten of niet? Ruim helft Overijsselaren wil ervan af

Leestijd: 2 minuten

Dit weekend kan er weer een uur langer geslapen worden. Komende zondag om 03:00 uur gaat de wintertijd namelijk in en dat betekent dat de klok een uur achteruit gaat. Voor velen zorgt het verzetten van de klok ieder halfjaar voor verwarring en ongemak. Het zorgt zelfs voor zoveel ongemak dat ruim de helft van de Overijsselaars het liefst stopt met het verzetten van de klok.

57,8 procent van de Overijsselaars wil niet elk halfjaar de klok verzetten. Dat blijkt uit een enquête van beddengoedspecialist Smulders Textiel waarin 1.800 Nederlanders hun mening gaven over tijdsystemen. Landelijk ligt het percentage iets lager met 54,9 procent.

Te vroeg wakker en moeite met slapen
Naast een extra uur slaap, is het vanaf aankomende zondag in de ochtend wat eerder licht en ‘s avonds eerder donker. “Overgaan op een vaste tijd gedurende het hele jaar heeft niet voor niets bij veel Overijsselaars de voorkeur”, concludeert het onderzoek. “Bijna de helft van de inwoners (49,2 procent) heeft namelijk last van het verzetten van de klok.”

Daarnaast blijkt dat ruim één op de drie Overijsselse respondenten zegt last te hebben van daglicht in verband met hun nachtrust: “Ze worden daardoor ‘s ochtends te vroeg wakker of hebben moeite met in slaap vallen in de avond.” Het gaat hierbij om 38,2 procent van de Overijsselaars.

Waarom zomer-/wintertijd?
Ieder halfjaar wordt de tijd verzet om energie te besparen. Door de klok een uur vooruit te zetten, is het ’s avonds een uur langer licht en wordt er meer gebruik van het licht gemaakt. De wintertijd is de standaardtijd, oftewel de ‘normale’ tijd.

Altijd zomertijd
Van alle Overijsselaars die de klok niet meer willen verzetten, geeft de meerderheid (54%) de voorkeur aan overstappen naar altijd zomertijd. Daarmee heeft de zomertijd in Overijssel meer aanhangers dan het landelijk gemiddelde van 48,5 procent. “Het scenario van wintertijd als standaardtijd kreeg 38,1 procent van de stemmen en de overige 7,9 procent ging naar een systeem van 4 tijdzones.”

Systeem kiezen met buurlanden
Eén op de drie Overijsselse respondenten is nog altijd voor behoud van het tweejaarlijks blijven wisselen tussen zomer- en wintertijd. “Daarnaast wil 9,2 procent van de Overijsselaars samen met buurlanden een systeem kiezen. Hierbij hangt het gekozen tijdsysteem af van afspraken die landen onderling maken.”

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio