Archeologisch onderzoek in Raalte: ”we hopen meer van de historie en het ontstaan van Raalte te ontdekken”

Leestijd: < 1 minuut

Vanaf 28 oktober vindt er op het industrieterrein De Zegge VII in Raalte een archeologisch opgraving plaats. De opgraving vindt plaats op het door Roelofsen Horse Truck aangekochte terrein aan de Heesweg. Tijdens een vooronderzoek zijn daar structuren gevonden die vermoedelijke horen bij gebouwen uit de late IJzertijd en sporen uit de Romeinse tijd.

Wethouder Breun Breunissen hoopt met dit onderzoek meer te weten te komen over de historie en het ontstaan van Raalte.

Onderzoeksgebied
Met een team van specialisten van Econsultancy wordt in opdracht van de gemeente Raalte de opgraving uitgevoerd. Ze beginnen de opgraving binnen de zones waar tijdens het proefsleuvenonderzoek archeologische sporen zijn aangetroffen. Vanuit deze plekken wordt het hele onderzoeksgebied in kaart gebracht. Als het blijkt dat de structuren verder lopen dan het huidige onderzoeksgebied wordt het gebied eventueel uitgebreid. Het maximale opgravingsvlak is 1,2 hectare.

De opgraving
“De uitgebreide opgraving biedt ons de kans om de belangrijke archeologische resten die in 2002 zijn gevonden direct ten noorden van dit gebied beter te begrijpen”, vertelt regio-archeoloog Olaf Stijn van Het Oversticht over het belang van het onderzoek. Antwoorden die het onderzoek moeten opleveren, gaan bijvoorbeeld over activiteitgebieden binnen de nederzetting. Tot welke sociale klasse de bewoners behoorden en of er sprake was van ‘zwervende erven’. Die ontstonden, doordat boeren hun boerderijen vaak na enkele decennia verplaatsten. Olaf vertelt: ”De sporen wijzen op een bewoningsgeschiedenis die terug gaat tot de IJzertijd en Romeinse tijd, met zwervende erven en ijzerproductie.”

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio