Finn (19) speelt online voetbal voor Go Ahead Eagles: “Het is super om voor deze club te mogen spelen”

Leestijd: 2 minuten

E-sporter zijn, het competitief spelen van computerspellen, is niet voor iedereen weggelegd. Om het spelletje EA FC, voorheen FIFA, op hoog niveau te kunnen spelen, moet je oefenen, heel veel oefenen. Finn Donderwinkel uit Brummen is per toeval E-sporter geworden. Na drie jaar voor Ajax te hebben gespeeld, komt hij nu uit voor Go Ahead Eagles, zijn cluppie.

Tijdens de corona zat Finn, net als iedereen, veel binnen en greep naar het FIFA voetbalspel. Hele dagen speelde hij online tegen andere tegenstanders over de hele wereld. In het weekend werden er wedstrijden gespeeld in competitievorm, Finn eindigde meerdere malen in de top 100 van de wereld. Het spreekwoordelijke balletje ging rollen toen hij werd benaderd door een management uit Groningen.

Management
Het management zorgde ervoor dat Finn mee kon doen aan wedstrijden om te zorgen dat hij voor een club kon gaan spelen. “Ik deed mee aan de E-battle georganiseerd door Ziggo Sport en heb deze gewonnen. Daardoor kwam ik in beeld bij Ajax en boden ze mij een contract aan. Deze club is het hoogst haalbare op het gebied van E-sport in Nederland.” Uiteindelijk heeft de E-sporter 3 seizoenen voor deze club mogen spelen maar werd deze daarna niet meer verlengd.

Go Ahead Eagles
Finn is groot fan van de Deventerse club, het is hem met de paplepel ingegoten. Zijn vader is al heel lang supporter, samen zitten ze op de Leo Halle tribune en gaan ze ook naar elke uitwedstrijd: “Het is super om nu voor Go Ahead Eagles te mogen spelen en goed te combineren met mijn werk”, aldus Donderwinkel.

Zonder schoenen
De E-sport competitie bestaat uit 17 wedstrijden verdeeld over 10 draaidagen. “Iedere club speelt online 1 keer tegen elkaar. De top 8 gaat door naar de finale dag, daar wordt bepaald wie de beste E-sporter is.” Veel spelers hebben iets met bijgeloof: “Het liefst speel ik zonder schoenen aan, maar dat is helaas niet toegestaan tijdens een eDivisie-wedstrijd.”

Leerpunt
Er valt nog steeds genoeg te leren bij het spel: “Mijn leerpunt is om tijdens het spel niet te zeuren bij een genomen beslissing. Deze is dan niet meer terug te draaien en voordat ik het dan weet ligt de bal er bij mij in”, aldus de 19-jarige. Hij is ook realistisch: “Kinderen beginnen tegenwoordig steeds vroeger met gamen, als ik het spelletje niet meer kan bijbenen, dan gun ik de anderen een kans om te mogen spelen.”

De eerste wedstrijd voor Finn start op dinsdag 5 november. Tegen wie hij moet spelen weet hij nog niet: “Volgende week krijgen we het schema, mijn doel is om in de finale terecht te komen, daar ga ik voor!”

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio