Voetbalteam Berkum in eerste bekerronde te sterk voor Helios

Leestijd: 2 minuten

Vierde divisionist Berkum heeft donderdag in de eerste ronde van het toernooi om de districtsbeker Oost met 4-0 gewonnen van tweedeklasser Helios. De bezoekers uit Deventer boden in de eerste helft goed partij, maar konden het na de pauze niet echt meer bijbenen.

Door: Theo Kölker
In het eerste bedrijf was Berkum vrijwel steeds op de helft van de tegenstander te vinden, maar veel leverde dat vooralsnog niet op. Het tempo bij de thuisclub was te laag om de compact spelende gasten te ontregelen. Helios kreeg zelfs de eerste echte kans toen Serkan Kinaci de bal voor het Zwolse doel slingerde, maar Sander Krijns kopte naast en even later liet ook Bastiaan Lieftink een mogelijkheid liggen.

Fraaie aanval
De bezoekers bleven gevaarlijk met snelle uitvallen en kregen bij balverlies daarna alle tijd om het achterin weer helemaal dicht te metselen. Pas een minuut of vijf voor rust slaagde Berkum er eindelijk in de Deventer defensie met een fraaie aanval te fileren, waarna Jeroen Kamphuis met een geplaatst schot in de bovenhoek voor 1-0 zorgde. Op slag van rust leek de Zwolse vierde divisionist de marge zelfs te verdubbelen, maar Dean Vreugdenhil slaagde er, bijna op de doellijn, niet in de bal in het net te krijgen.

Bal verkeerd ingeschat
Na de hervatting deed Helios zichzelf al snel de das om. Een lange haal van Alex van Hoesel van een meter of 40 werd door doelman Lars Klein Hegeman volkomen verkeerd ingeschat. De Deventer sluitpost ging finaal onder de bal door en zag het projectiel over zich heen in zijn doel vliegen: 2-0. Daarna deelde Berkum de lakens uit, al duurde het even voordat de thuisclub verder afstand nam. Keeper Klein Hegeman pakte een knal van Vince van den Anker en had even later alle mazzel toen een vrije trap van de, na blessureleed van bijna een jaar, teruggekeerde Jorben Nieuwenhuis op de kruising van het Helios-doel dreunde.

Genadeklap
Iets meer dan een kwartier voor het slot kwam die grotere voorsprong er alsnog, ook omdat de bezoekers steeds meer tekort kwamen. Randy Vink pikte de bal bij een tegenstander af, ging op het Deventer doel af en rondde prima af: 3-0. Kort daarop deelde Berkum de genadeklap uit. Jens Hutten stuurde rechtsbuiten Nick Kleen op pad en uit diens voorzet bracht Van den Anker de 4-0 eindstand op het scorebord.