Go Ahead Eagles toont veerkracht tegen angstgegner AZ

Leestijd: 3 minuten

Go Ahead Eagles heeft veerkracht getoond in de uitwedstrijd tegen AZ. In de tweede helft werd een achterstand van 0-2 omgebogen naar een 2-2 gelijkspel, al was het in de slotfase nog even spannend vanwege een VAR moment waarbij een gegeven strafschop werd teruggedraaid.

Trainer Paul Simonis had een basisplaats ingeruimd voor de snelle Oliver Edvardsen, die samen met Adekanye en Victor Edvardsen de aanvalslinie van de Eagles moest vormen. In de eerste fase van de wedstrijd was het AZ die probeerde een gaatje te vinden in de hechte defensie van de Eagles, terwijl de ploeg uit Deventer zich onder de druk van AZ uit probeerde te spelen. Dat leidde in de 7e minuut al voor een eerste kans voor Breum, de zijn poging voorlangs zag gaan.

Evenwicht
In die fase was de wedstrijd redelijk in evenwicht, en had de defensie van Kowet onder leiding van Gerrit Nauber de zaakjes goed onder controle. Door het trage aanvalspel van AZ kon de Alkmaarder ploeg geen gaatje vinden in het verdedigende blok van de Eagles.

Slaande beweging
Na een paar kleine kansjes van AZ brak een overtreding van Joris Kramer de wedstrijd open. Op een hoog ingespeelde bal maakte Kramer een slaande beweging naar de bal. Een onbegrijpelijke overtreding, waarop scheidsrechter de bal in de 35e minuut op de stip legde. Kramer mocht van geluk spreken dat de overtreding geen verdere gevolgen voor hem had. Troy Parrot schoot de bal onberispelijk in en zette de 1-0 op het bord.

Tweede helft
Na de rust kende AZ een vliegende start, in de eerste minuten van de tweede helft moest de defensie van Go Ahaed handelend optreden om grotere schade te voorkomen. In de 49e minuut was deze echter kansloos op een bekeken inzet van Denso Kasius, die de 2-0 aantekende door de bal van korte afstand voorbij doelman Plogman te schieten.

Verse energie
Heel even wankelde de Deventer ploeg, totdat Gerrit Nauber op een schitterende wijze de aansluitingstreffer inkopte na een strakke corner van Jacob Breum. Het doelpunt gaf de ploeg van Paul Simonis verse energie, en de jacht op de gelijkmaker werd geopend. Er kwam meer vuur in de wedstrijd, wat resulteerde in een gele kaart voor Paul Simonis voor aanmerkingen op de leiding.

Adekanye er uit, Antman en Stokkers er in
Hoewel AZ bleef aandringen werd ook duidelijk dat de ploeg een aantal sterkhouders miste in de wedstrijd. Spits Van Bommel was geblesseerd, terwijl back Wolfe geschorst was door een rode kaart in de wedstrijd tegen PSV. En dat gemis zorgde soms voor gebrek aan communicatie in de verdediging, waar Go Ahead van kon profiteren. In de 72e minuut werd Oliver Edvardsen vervangen door Oliver Antman, hierdoor kreeg de voorhoede van de Deventer ploeg meer dreiging. Nog meer snelheid kwam na de wissel van Adekanye door Finn Stokkers.

Nadat ook nog eens Milan Smit in het veld kwam voor Jacob Breum gingen de Eagles op jacht naar de gelijkmaker. En die verdiende gelijkmaker kwam in de 84e minuut, toen Victor Edwardsen de voorzet van Oliver Antman over de doellijn wist te werken en de 2-2 op het scorebord wist te zetten.

Slotfase
De slotfase was overleven, en heel even leek AZ in de 90e minuut een strafschop te krijgen toen Gerrit Nauber AZ aanvaller Mexx Meerdink niet reglementair leek te stoppen en scheidsrechter Martens naar de stip wees. De VAR greep in en riep de scheidsrechter naar het scherm. Na lang, heel lang, onderzoek werd de strafschop teruggedraaid. In de slotminuten had Mats Deijl nog voor de drie punten kunnen zorgen, maar hij zag de bal voorlangs gaan.