Na een succesvolle pilotfase is Buddy to Buddy Deventer nu een officiële stichting. Inmiddels heeft de stichting al meer dan 250 buddy’s aan elkaar voorgesteld. In november start er een nieuwe ronde voor mensen die buddy willen worden. Salland1 sprak met Charlie van der Hulst woonachtig in Deventer en oprichter van Buddy to Buddy Deventer.
Anderhalf jaar geleden zijn ze gestart in Deventer met een pilotfase: ”Dit houdt in dat we gaan kijken hoe zo iets landt in een stad of er animo voor is en of de Deventenaren er aan mee willen doen.” In deze fase is er gekeken hoe het gaat. Dit bleek zo succesvol te zijn dat we nu officieel een stichting zijn.
Het ontstaan
Charlie is de oprichter van buddy to buddy Deventer. De oprichter is zelf een aantal jaren geleden Buddy geweest in Apeldoorn. ”Toen ik in Deventer woonde dacht ik, ik wil het heel graag hier naar toe halen, omdat het echt een hele leuke toevoeging is voor de stad”, vertelt Charlie. Buddy to Buddy zit op meerder locaties in Nederland: “Ik hoef het wiel niet helemaal opnieuw uitvinden, maar iedere stad heeft wel zijn eigen karakter.”
In Deventer worden veel activiteit georganiseerd en werken ze samen met partners uit de stad zoals het Burgerweeshuis. Zo organiseert buddy to buddy ze vaak thema avonden: “We hebben een heel feestelijk karakter”, aldus van der Hulst.
Hoe gaat het in zijn werk?
Bij de stichting buddy to buddy worden nieuwkomers in de stad, of dat nou mensen zijn uit het AZC of mensen met een status, gekoppeld aan Deventenaren. De stichting organiseert een traject van 4 maanden waar het duo elkaar wekelijks ziet en elkaar leert kennen. Eerst wordt er een matchingfeest georganiseerd waar ze elkaar ontmoeten, maar ook worden er spelletje avonden georganiseerd of diners.
Buddy to Buddy organiseert ook buddytalks. Hier bieden ze een stukje begeleiding aan om ervoor te zorgen dat het een succesvol traject wordt. ”Of je nou aan het einde doorgaat als vrienden of dat je zegt na vier maanden vind ik het goed”, vertelt Charlie.
Vrijwilligers
De stichting heeft een vaste vrijwilligersgroep met ongeveer 40 vrijwilligers. Zij helpen bijvoorbeeld bij buddytalk avonden, om te zorgen dat alles in goede banen wordt geleidt. Ze kunnen goed helpen door het stukje ervaring die ze hebben, dit doordat ze ooit zelf buddy zijn geweest. Ook helpen ze met werving door te flyeren in de stad.
Ze ondersteunen bij informatie avonden die worden gegeven bijvoorbeeld op het Saxion of op taalscholen. “Zodat we het met elkaar doen. Dat is uiteindelijk ook het doel, om dit initiatief met meerdere mensen te dragen. Want in je eentje kun je maar heel weinig en met elkaar kun je echt grote impact maken”, vertelt de Deventenaar.
De toekomst
”Wij zijn nu officieel een stichting, er komt wat meer bij kijken dan bij een pilotfase. Dit betekent dat we veel meer buddy’s willen gaan matchen op jaarbasis, maar dit houdt ook in dat we meer aan werving moeten gaan doen, dat we bekender willen worden in de stad”, legt Charlie uit. De evenementen worden nu georganiseerd in ‘Iedereen aan boord’ dit is een inburgeringsschool in Deventer. Voor de toekomst hoopt de stichting haar eigen locatie te hebben, zodat ze echt een soort centrum kunnen worden.
Op dinsdag 12 november wordt er in Deventer bij ‘Iedereen aan boord’ een informatie avond gehouden en wordt er verteld hoe het Buddyschap werkt. Op woensdag 13 november volgt er een online sessie. Ook wordt er aanstaand dinsdag een Buddycafe georganiseerd. Iedereen is welkom om een keer te proeven aan het Buddyschap.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl