Hoewel de winter nog ver weg lijkt, is het voor de medewerkers van de gladheidsbestrijding een routineklus: de jaarlijkse vlootschouw. Het is tijd om al het materiaal dat nodig is om gladheid te bestrijden, onder de loep te leggen bij de deskundigen. De materialen worden opgebouwd en gecontroleerd zodat het ingezet kan worden wanneer dit nodig blijkt.
Wanneer weerverslechteringen worden aangekondigd, probeert de gemeente preventief te strooien. Dit kan voldoende zijn om gladheid te voorkomen en hierbij is minder zout nodig dan wanneer er gestrooid moet worden als het al glad is.
Testen systemen
Alle systemen worden getest om er zeker van te zijn dat de aansturing van de strooimachines en de routes optimaal werken. Mocht het nodig zijn om preventief te strooien, dan kan de gemeente na de controle direct aan de slag. De gemeente heeft het zout buiten het centrum opgeslagen. Het strooien gebeurt met natzout, dit is zout met pekelwater.
Samenwerking provincie Overijssel
De gemeente Raalte mag niet zelf beslissen om preventief te gaan strooien, dit wordt in overleg met provincie Overijssel gedaan. Zij hebben sensoren in het wegdek die melding geven wanneer het glad dreigt te worden. Wel zetten ze dan hun eigen strooiwagens in, die gestationeerd zijn aan de N332-Heetenseweg achter het Shell pompstation bij Raalte Zuid.
Strooisysteem
De strooiwagens van de gemeente zijn uitgerust met een intelligent strooisysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat de strooier op het juiste moment aan en uit gaat, met de juiste breedte en met een vooraf ingestelde hoeveelheid zout strooit. De chauffeur hoeft met dit systeem minder handelingen in de cabine te doen en kan zijn aandacht bij het verkeer houden.
Hieronder de reportage gemaakt op 17 januari dit jaar over preventief strooien.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl