Veel apothekersassistenten uit Salland leggen werk neer voor betere cao

Leestijd: 4 minuten

Bijna duizend stakende apothekersassistenten verzamelden zich dinsdagochtend in Zwolle voor een regionale demonstratie. In een optocht liepen ze naar het kantoor van zorgverzekeraar Univé aan de Zuiderzeelaan om betere arbeidsvoorwaarden te eisen. Vakbonden houden de zorgverzekeraars medeverantwoordelijk voor het stuklopen van de onderhandelingen over de collectieve arbeidsovereenkomst (cao).

Vorige week legden in Brabant meer dan duizend apothekersassistenten het werk neer om te demonstreren bij het kantoor van CZ in Tilburg. Gisteren was het de beurt aan hun vakgenoten uit Overijssel, Gelderland en Flevoland. In aanloop naar de landelijke staking volgende week dinsdag worden er regionale actiedagen gehouden.

Sallandse apotheken
Volgens de vakbonden moeten de zorgverzekeraars een percentage voor arbeidsvoorwaarden meenemen in de tarieven die ze met apothekers afspreken. Die beweren op hun beurt dat dit niet of nauwelijks gebeurt, waardoor ze onmogelijk de cao kunnen betalen.

Tekst gaat verder onder het beeld…

Foto: Peter Denekamp

Aan de demonstratie deden apothekersassistenten van de Deventer apotheken Flora, Borgele, Cath, De Vijfhoek, Meindersma, Stadspoort, Zandweerd, Sint Jozef, Salland en de ziekenhuisapotheek mee. Vanuit Raalte sloot personeel van de apotheken Het Raan, Westdorp en Servicepunt Raalte zich bij het protest aan. Ook waren collega’s uit de streek aanwezig van apotheken Bathmen, Heino, Olst en Wijhe.

Apotheek is handel, geen zorg
Karin Beuning en Marieke Maussen, voorzitters van werkgeversverenigingen van apothekers waren bij de demonstratie aanwezig. “Apothekers en assistenten vormen een hecht en loyaal team.” Stakingen zijn volgens hen dan ook geen kleinigheidje. Beiden geven aan dat de apothekers achter de assistenten staan. “Door de marktwerking in de zorg worden we gezien als handel,” zegt Beuning. “In tegenstelling tot medewerkers van ziekenhuisapotheken. Die vallen onder de zorg en hebben betere arbeidsvoorwaarden.”

Tekst gaat verder onder het beeld…

Foto: Peter Denekamp

De apothekers vinden dat de minister moet ingrijpen, omdat volgens hen de problemen te wijten zijn aan het systeem. “Ze moet keuzes gaan maken,” zegt Beuning. “Met de linkerhand geven zorgverzekeraars de gelden bedoeld voor loonstijging door en met de rechterhand halen ze het terug met allerhande kortingen.”

Apotheekzorg niet in gevaar
Beiden vertellen dat door de acties de apotheekzorg niet in gevaar komt. “Veel apothekers werken vandaag zelf samen met een assistent omdat er altijd twee mensen aanwezig moeten zijn, het vierogenprincipe.” Volgens de apothekers een belangrijke waarborg om te voorkomen dat iemand verkeerde medicijnen krijgt of een onjuiste dosering. “In kleinere dorpen zijn afspraken gemaakt welke apotheek open blijft waardoor de andere mee kunnen doen aan de acties.”

Tekst gaat verder onder het beeld…

Foto: Peter Denekamp

“Het is voor het eerst in de geschiedenis dat apothekersassistenten massaal het werk neerleggen,” weet Beuning. Dat beaamt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. “De vrouwen, want dat is de beroepsgroep grotendeels, hebben een enorm zorghart en vinden het nu eens tijd om voor zichzelf te zorgen.” Hij voegt eraan toe dat bescheidenheid de apothekersassistenten siert. “Het zijn mensen die niet snel hun mond opentrekken.”

Elzinga is tevreden over de opkomst in Zwolle. “Tegen de duizend stakers hebben zich laten registreren.” Hij verwacht volgende week meer dan tienduizend demonstrerende apothekersassistenten in Den Haag tijdens de landelijke actiedag. Ook dan zullen er in het hele land apotheken gesloten zijn of weekenddienst draaien.

Foto’s: Peter Denekamp

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio