Regen komt met bakken uit de lucht, de rivieren lopen in Overijssel vol. Zwakke plekken in de dijk bedreigen de maatschappij. Dat is het scenario van de oefening ALERT 24 die gisteren en vandaag plaatsvond. Hierin testen Defensie en ketenpartners het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS).
Via LCMS kunnen crisisorganisaties gelijktijdig informatie uitwisselen. Dit leidt tot snellere en betere besluitvorming bij crises en rampen. Het is de eerste keer dat het systeem op zo’n grote schaal, in meerdere regio’s tegelijk en met diverse partners, door defensie wordt beoefend.
Tijdens ALERT 24 werkte de veiligheidsregio IJsselland samen met het Ministerie van Defensie, Waterschap Drents Overijsselse Delta. Defensie zet enkele pelotons van 10 Infanteriebataljon Bewaken Beveiligen Korps Nationale Reserve in. Zij oefenen het stoppen van snelstromend water en het voorkomen van een dijkdoorbraak bij de stuw Vechterweerd in Dalfsen.
Door klimaatverandering neemt de kans op forse buien en hardere en langer aanhoudende wind toe. Daarmee neemt ook de kans op lokaal hoge waterstanden toe.
Het waterschap heeft altijd gevulde zandzakken klaarstaan om de waterkeringen tijdelijk te kunnen verhogen om wateroverlast te voorkomen. Het waterschap kan in extreme situaties ondersteuning vragen aan Defensie. Door nu te oefenen, zijn beide partijen goed op elkaar ingespeeld als er echt hoge waterstanden voorkomen. Het waterschap houdt regelmatig oefeningen om voorbereid te zijn op verschillende soorten calamiteiten.
Recent voorbeeld van het gebruik van het LCMS was de wateroverlast in Limburg. Toen leverde het systeem een volledig situatiebeeld van de situatie ter plaatse en de bijdrage van de krijgsmacht.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl