De dierenambulance speelt een cruciale rol bij het redden van zowel huisdieren als wilde dieren. Jaarlijks bieden vrijwilligers hulp aan duizenden dieren, van honden en katten tot egels, vogels en hazen. Wanneer een dier niet ter plaatse kan worden geholpen, wordt het naar een opvangcentrum gebracht.
Wilde dieren worden na herstel teruggezet in hun natuurlijke omgeving, terwijl huisdieren via het asiel een nieuw thuis krijgen als de eigenaar niet wordt gevonden. Deze keer rukte de dierenambulance uit voor een bijzondere reddingsactie in Deventer.
Aalscholver aan de haak
Zondagochtend ontving de meldkamer een telefoontje over een aalscholver die in de problemen was geraakt. Het dier was in de Wetering, een watergang tussen Deventer en Zwolle, verstrikt geraakt in een vislijn. Het haakje zat muurvast in de veren, waardoor de vogel geen kant meer op kon. Angstig zwom de aalscholver heen en weer, terwijl omstanders hulpeloos toekeken.
Tekst gaat verder onder de foto
Gevaarlijk dier
Bij aankomst beoordeelden de vrijwilligers eerst de situatie. Het team benadrukte dat het belangrijk is om bij een aalscholver niet zelf in te grijpen. “Een aalscholver heeft een scherpe punt aan zijn snavel en kan flink uithalen. Hij kan zonder moeite een vinger verwonden,” aldus een medewerker.
Hulpmiddelen
De medewerker koos ervoor om stukje bij beetje de lijn binnen te halen. Op het moment dat de aalscholver wat drukker werd hielden ze even op. Ondertussen werden er hulpmiddelen uit de ambulance gehaald waaronder een groot net. Afstand houden was cruciaal om de aalscholver niet verder te stressen: “De aalscholver ruikt het wanneer er veel mensen in de buurt zijn, dan wordt hij druk en kunnen we het dier lastiger vangen.”
Tekst gaat verder onder de foto
Mee naar de opvang
Eenmaal gevangen had de vrijwilliger de ongelukkige vast bij de nek om te voorkomen dat het dier kon uithalen. Het haakje zat echter zo vast dat het ter plekke niet verwijderd kon worden. De aalscholver werd in een geventileerde kist, zodat het dier meekon naar de opvang: “We laten de haak onder verdoving eruit halen, dat durven we nu niet aan”, legde een vrijwilliger uit.
Terug op zijn vertrouwde plek
De aalscholver werd in de ambulance gezet waar op dat moment geen andere dieren in zaten: “We hebben net een aantal dieren terug gebracht waaronder een kat en een gele kanarie”, vertelde de vrijwilliger. Op de vraag of de aalscholver het zou redden werd gezegd: “We laten het aas eruit halen en dan wordt het dier vaak terug gebracht naar zijn vertrouwde omgeving.”
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl