De rivier de IJssel heeft veel te maken met vervuiling. De oorzaak hiervan zijn verschillende activiteiten die te maken hebben met industrie, toerisme en de agrarische sector. Om de IJssel schoner te maken is er een burgerinitiatief: Schone en Drinkbare IJssel. Het college van burgemeester en wethouders heeft aangegeven dit te ondersteunen.
Het initiatief streeft naar een plasticvrije IJssel in 2030 en dat er in 2051 gedronken kan worden van het water uit de rivier. Het college steunt het plan door een jaarlijkse bijdrage te leveren aan het budget om tot een schone en plasticvrije rivier te komen.
Bijdrage
De bijdrage is er om de activiteiten te ondersteunen, deze zijn gericht op het verminderen van de plasticvervuiling. Maar er zijn ook andere initiatieven, zoals het opruimen van plastic langs de IJssel en voorlichting om jongeren te betrekken bij het beschermen van de rivier.
Schone IJssel
Wethouder Hans Olthof: “Om in de toekomst te kunnen blijven genieten van de IJssel, is het van belang dat de IJssel plasticvrij wordt. Het verminderen van plasticvervuiling is een belangrijke stap naar een schonere, gezondere en duurzamere leefomgeving. Natuurlijk is het van belang dat iedereen meewerkt aan een Schone IJssel; gemeenten, provincie, andere organisaties, maar ook inwoners en recreanten. Met hulp van iedereen houden we onze prachtige IJssel ook in de toekomst een fijne plek voor iedereen.”
Acties voor 2025
Eind november vond er een bijeenkomst plaats waar allerlei partijen bijeen kwamen om afspraken te maken voor de komende jaren. Als iedereen samenwerkt, wordt de IJssel niet alleen beschermd maar ook worden hersteld. Een van de acties bestaat uit het organiseren van een jongerentop ‘Schone IJssel’ tijdens de komende IJsselbiënnale. Een andere is de aanpak om ervoor te zorgen dat er geen sigarettenfilters of piepschuim meer terechtkomen in het water en de omgeving.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl