De jaarlijkse vergadering van de Conventie van Bern heeft besloten de beschermde status van de wolf in Europa aan te passen. Vijftig landen, waaronder Nederland, stemden voor een verlaging van de status van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. Dit biedt landen meer ruimte om wolven actief te beheren.
De verlaging van de status werd op initiatief van de Europese Unie besproken. Onder meer de Nederlandse staatssecretaris van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Europarlementariërs van de BBB hebben zich hiervoor ingezet. Volgens Sander Smit, BBB-Europarlementariër, is dit een stap vooruit: “Met de verlaging van de beschermde status komt er meer ruimte voor actief beheer van wolven. Ons platteland wacht hier al lang op.”
Reactie op groeiende wolvenpopulatie
BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas benadrukt dat het verlagen van de status niet betekent dat alle wolven worden afgeschoten, maar wel dat er bij probleemsituaties sneller kan worden ingegrepen. “Schapen, pony’s, kalveren en koeien worden steeds vaker aangevallen, en zelfs incidenten met honden en mensen zijn gemeld. Dit is een noodzakelijke stap om de situatie beheersbaar te maken.”
Debat in de Tweede Kamer
De Deventerse BB frontvrouw heeft aangekondigd opnieuw een plenair debat over de wolf aan te vragen in de Tweede Kamer. Een eerder verzoek kreeg onvoldoende steun, maar de Van der Plas blijft volharden.
Nog niet van kracht
Het besluit is voorlopig niet definitief. Er geldt een bezwaarperiode van drie maanden, waarin een derde van de verdragslanden het besluit nog kan blokkeren. Tot die tijd blijven de huidige beschermingsregels van kracht.
Volgens Smit is dit een belangrijke eerste stap, maar hij benadrukt dat verdere maatregelen mogelijk nodig zijn om problematische situaties met wolven effectief aan te pakken.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl