Afgelopen weekend hield De Vlinderstichting voor de vierde keer de jaarlijkse tuinvlindertelling. Nog nooit eerder werd er in zoveel tuinen geteld: meer dan 2000 mensen telden mee in Nederland. In Overijssel werden 103 tuinen geteld en werd de dagpauwoog het meest gezien (234 exemplaren), gevolgd door het klein koolwitje (202 exemplaren) en de atalanta (169 exemplaren). Gemiddeld zitten er in Overijssel 14 vlinders in de tuin, verspreid over 5 verschillende soorten. Alle resultaten staan op www.vlindermee.nl.
Foto: De dagpauwoog is een veel voorkomende tuinvlinder- helaas gaat hij de laatste jaren erg achteruit
De tuinvlindertelling wordt ieder jaar in het eerste weekend van augustus gehouden. In heel Nederland werd de kleine vos het meest geteld, maar in Overijssel eindigde deze soort slechts op de vierde plaats. De kleine vos wordt over het algemeen wat minder gezien in Noord-Nederland. De dagpauwoog die in Overijssel de eerste plaats behaalde werd tweede in heel Nederland. Het landkaartje deed het in Overijssel wat beter dan landelijk: in Overijssel werd deze soort 8e (met 52 exemplaren), landelijk eindigde het landkaartje op nummer elf. De koninginnenpage, de grootste dagvlinder van Nederland, werd 2 keer gemeld in de provincie.
Foto: Het klein koolwitje is een van de meest voorkomende vlinders van Nederland
Veel of weinig vlinders?
Er werden in 2012 iets meer vlinders geteld dan in 2011. Dat betekent echter niet dat het goed gaat met de vlinders. Tijdens de tuinvlindertelling was het overwegend zonnig. Dat had hoge aantallen vlinders moeten opleveren. Toch gaven veel tellers aan maar weinig vlinders te zien. De tuinvlindertelling laat zien dat het aantal vlinders wat lager is dan gemiddeld in voorgaande jaren, zoals 2010 en 2009.
Dagpauwoog
De dagpauwoog eindigde dit jaar hoger dan andere jaren. Het is een veel voorkomende vlinder die overal in Nederland gezien kan worden. Hij gebruikt brandnetel als voedselplant voor de rups, en dat is in ons land natuurlijk geen zeldzaamheid.
Normaal worden de meeste dagpauwogen gezien in de tweede helft van juli. Maar dit jaar lijkt alles een beetje later, zo ook de dagpauwogen. Afgelopen weekend werden ze daarom meer geteld dan tijdens de vorige tuinvlindertelling. Toch gaat het al jaren slecht met de dagpauwoog. De aantallen uit het begin van de jaren negentig worden nergens meer gehaald. De Vlinderstichting werkt aan het achterhalen van de oorzaken van de achteruitgang van deze vlinder.
Vlinder mee!
De tuinvlindertelling is natuurlijk een momentopname. De Vlinderstichting verzamelt het hele jaar gegevens over vlinders. Iedereen kan daar aan bijdragen door vlinderwaarnemingen doorgeven. Waarnemingen uit de tuin kunt u maandelijks doorgeven via www.vlindermee.nl. Alle andere vlinderwaarnemingen kunt u kwijt op www.telmee.nl of www.waarneming.nl.
De Vlinderstichting bedankt alle deelnemers hartelijk voor deelname aan de tuinvlindertelling.