Ruim zes hectare laaggelegen landbouwgrond van landgoed De Gelder in Wijhe wordt geschikt gemaakt voor de opvang van 25.000 m3 regenwater in perioden van zware regenval. Tevens ontstaat er nieuwe natuur. Het betreft een terrein tussen Wijhe en landgoed “De Elshof”. De zes hectare retentiegebied moet ervoor zorgen dat het overtollige water in een regio van ongeveer 250 hectare kan worden opgevangen. Zoals bekend heeft het waterschap belang bij plekken om volgens de visie regenwater minder snel te laten afvloeien en dit is een geschikte gelegenheid.
Naar verwachting zal het een paar keer per jaar nodig zijn om het water op te vangen. Voor het landgoed ontstaat er waardevolle natuur. Er is daar al een hoop bos en daar wordt nu een ander gebied aan toegevoegd. De nieuwe natuur zal voor publiek toegankelijk zijn. Wel loopt de NS-wandelroute van Wijhe naar Heino er langs. Over het beheer van het gebied, worden afspraken gemaakt. Niks doen is geen optie want dan wordt het bos en dat is niet de bedoeling.Er zullen hoofdzakelijk elzen, wilgen en biezepollen groeien.
Door de waterberging wordt de grond minder waard. Daarom krijgt het landgoed het verschil in waarde tussen landbouwgrond en natuur door het waterschap uitbetaald. Een voordeel is dat de omliggende weilanden een betere kwaliteit krijgen omdat die worden opgehoogd met zo’n 12.000 kuub grond die op dit moment uit het gebied wordt gehaald.
Het gaat om het afgraven van zes hectare. De afkomende grond wordt vervoerd naar de Loswal in Wijhe, waar het in schepen wordt geladen die het naar Noord-Holland brengen. Het gaat om in totaal 20.000 m3. Daarnaast wordt ca. 2.000 m3 gebruikt om het perceel van het toekomstige gemeentehuis van Olst-Wijhe op te hogen. Bovendien gaat 5.000 m3 naar dijkverzwaring in Zwolle. Bij het afgraven van het gebied wordt gebruik gemaakt van computergestuurde grijpers die overal exact evenveel grond weghalen. Op die manier blijven de glooiingen van het gebied in stand. Er ontstaat straks ook weer gevarieerde vegetatie. Op hogere gronden groeit andere vegetatie dan op lagere gronden en dat blijft zo in tact.