De voorlopige cijfers voor 2016 laten in de gemeente Olst-Wijhe op bijna alle fronten een daling zien van het aantal geregistreerde misdrijven. Zowel het aantal inbraken in bedrijven en bijgebouwen als diefstal van fietsen en bromfietsen is met meer dan 35 procent verminderd. De preventieve aanpak en samenwerking met inwoners, bedrijven en organisaties lijken zijn vruchten af te werpen.
Preventie is en blijft een belangrijke voorwaarde. Voorkomen is immers beter dan genezen, maar het doen van aangifte is altijd zinvol. De inwoners van de gemeente Olst-Wijhe zijn betrokken bij de veiligheid in hun gemeente. Ze houden een oogje in het zeil met Whatsapp-groepen en het project Waaks! Door verdachte situaties te melden kunnen inwoners misdrijven voorkomen en helpen ze de politie om daders op heterdaad te betrappen of verdachten snel aan te houden. Daarnaast werken politie, gemeente, OM en bijvoorbeeld ook plaatselijke belangen, Veilig Thuis en andere instanties nauw met elkaar samen.
Keurmerk Veilig Ondernemen
Niet alleen inwoners nemen preventieve maatregelen. Ook ondernemers en bedrijven zetten hier op in. De ondernemers op bedrijventerrein de Meente bijvoorbeeld hebben in 2015 maatregelen genomen die hebben geleid tot het keurmerk Veilig Ondernemen. In heel Olst-Wijhe zien we een enorme daling in het aantal diefstallen of inbraken bij bedrijven of instellingen. In 2015 waren dat er 23 en in 2016 twaalf. Er loopt nog een onderzoek naar een overval die plaatsvond in augustus 2016. De overval was gericht op een handelaar en is onderdeel van een grotere reeks overvallen.
Woninginbraken
Het aantal woninginbraken is in 2016 helaas nagenoeg gelijk gebleven. In 2015 ging het om 32 inbraken of insluipingen en in 2016 waren dat er 33. Woninginbraken hebben veel impact. Dat geldt zeker voor Olst-Boskamp, omdat we daar een stijging zien van tien naar negentien woninginbraken. Elke inbraak of insluiping er één te veel. Het Donkere Dagen Offensief, de witte voetjes actie en WhatsApp groepen moeten zorgen voor meer alertheid bij verdachte situaties. Het nemen van preventieve maatregelen, zoals goed hang- en sluitwerk, en het daadwerkelijk afsluiten van de woning en berging blijven dus belangrijk!
Fietsendiefstal
In 2016 daalde het aantal aangiften van fietsendiefstal van 75 (2015) naar 29. Die daling zagen we zowel in Olst als Wijhe en ook rondom de stations. Vermoedelijk komt dat doordat twee veelplegers die verantwoordelijk waren voor een groot deel van de diefstallen niet actief zijn. Het opruimen van ‘weesfietsen’ geeft nu ook meer overzicht bij de fietsenstallingen.
Motorvoertuigen
Het afgelopen jaar is er geen aangifte binnengekomen van diefstal van een voertuig. In 2015 waren dat er nog zes, dus dat is een mooie daling. Ook het aantal aangiften van diefstal uit motorvoertuigen is licht gedaald van veertien naar twaalf. We zien wel dat vooral bedrijfsbusjes de aandacht trekken. Het advies om kostbaarheden niet zichtbaar in een voertuig achter te laten blijft actueel.
Geweld
Politie en OM pakken geweldsdelicten met meer prioriteit op, vanwege de grote impact die dit op slachtoffers en hun omgeving heeft. In 2016 is het aantal aangiften van geweld nagenoeg gelijk gebleven. In de meeste gevallen gaat het om conflicten binnen gezinnen met veelal meervoudige problemen (huiselijk geweld). Hier wordt een zorgmelding van gemaakt, waarna hulp wordt geboden. Bij conflicten in de woonomgeving tussen buren kan buurtbemiddeling ingeschakeld worden.
Vernielingen
Het totaal aantal vernielingen van auto’s en straatmeubilair nam helaas toe, deels gepleegd tijdens de nachtelijk uren. De vernielingen vinden verspreid over de gehele gemeente plaats. In Olst is sprake van toename van aangiften van vernielingen. In Wijhe daalde het aantal aangiften van vernieling licht. In 2015 is er veertien keer aangifte gedaan van vernieling. In 2016 zijn er 21 aangiftes binnengekomen.
Oplichting
Er is een duidelijke stijging van het aantal aangiftes van fraude. Die stegen van 35 in 2015 naar 59 in 2016. Mensen krijgen vaker te maken met het niet betaald of geleverd krijgen van online aan- en verkopen via websites. Ook wordt er misbruik gemaakt van persoonsgegevens. Wilt u weten hoe u internetoplichting kan voorkomen? Kijk op: https://www.politie.nl/themas/internetoplichting.html