Boter bij de vis voor ‘duurzaam-inclusief’ werken

Leestijd: 2 minuten

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) geeft de komende twee jaren een serieuze impuls om duurzaam werken en bijdragen aan de circulaire economie structureel te verweven in zijn ‘watertaken’. “Het moet in het DNA van onze medewerkers zitten. Dat is de ambitie en mag van ons worden verwacht”, zegt bestuurder Hans de Jong. Zon- en windenergie, energie uit (riool)water en het benutten van biomassa, zoals maaisel, worden gezien als mogelijkheden met perspectief. Door dit ‘duurzaam-inclusief’ werken wil het waterschap in 2025 energieneutraal zijn.

Energieneutraal betekent dat het eigen energieverbruik volledig wordt gedekt door energie uit eigen duurzame bronnen. Denk hierbij aan zon, wind, (riool)water, biomassa en biogas. Waterschappen verbruiken veel energie, vooral op hun rioolwaterzuiveringen. WDODelta verbruikt 27 mln kwh elektriciteit per jaar. Dat is te vergelijken met het energiegebruik van ongeveer 7700 huishoudens.

Drents Overijsselse Delta beschouwt afvalwater (rioolwater) als bron van waardevolle grondstoffen en wil deze zoveel mogelijk benutten. Een voorbeeld hiervan is het terugwinnen van fosfaat uit het afvalwater. Fosfaat is een grondstof die schaars aan het worden is en wordt gebruikt voor bijvoorbeeld kunstmest. Ook wil het waterschap zo weinig mogelijk afval produceren en het wel geproduceerde afval hergebruiken. Maaisel niet langer afvoeren en composteren, maar vanaf 2020 een waardevolle bestemming geven, is ook een ambitie. Zo kan maaisel worden ingezet als bodemverbeteraar of als grondstof voor biobased producten. Hierbij worden vezels uit maaisel hergebruikt bij de productie van papier, karton of verpakkingsmateriaal. Ook kan van maaisel een nieuw houtachtig bouwmateriaal (VeggieTimber) worden gemaakt, bruikbaar voor eigen beschoeiing. De Jong: “Door duurzaam werken te verankeren in al onze taken, willen we onze CO2-footprint verkleinen. Daarmee leveren we een bijdrage aan het beperken van de gevolgen van de klimaatverandering. Niet alleen omdat het kan, maar omdat het moet. Dit ‘duurzaam-inclusief’ werken, kunnen we overigens niet alleen. We dagen inwoners, bedrijven, scholen, verengingen en andere initiatieven uit om samen op te trekken. Kennis en ideeën van buiten zijn meer dan welkom.”

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio