Op zaterdag 27 april organiseert Olst in Transitie een feestelijk Soepcafé. Niet alleen omdat het Koningsdag is maar ook omdat het Soepcafé jaar tweede verjaardag viert. Locatie is de vaste plek bij Goede Buren, Hendrik Droststraat 47.
April 2017 vond het eerste Soepcafé plaats en aanstaande 27 april zal het de 20e keer zijn en bestaat het Soepcafé 2 jaar. Reden voor een feestje. De gasten zullen met livemuziek verwelkomd worden. Inmiddels heeft het Soepcafé een vaste stek gevonden bij Goede Buren. Waar ’s middags nog de tweedehands winkel te bezoeken is, is de ruimte ’s avonds omgetoverd tot gezellig eetcafé met lange tafels, sfeerverlichting en kaarsjes toe. Veel gasten komen op de gezelligheid af.
Het oorspronkelijke doel van het Soepcafé, om samen voedselverspilling van te verminderen, is daarnaast ook nog steeds een belangrijke drijfveer. Plusmanager Ron Vermaning gaf toentertijd aan dat de Plus per jaar voor €100.000 aan producten weggooit. Oorzaak is grotendeels de THT-datum, die op veelal onnodig op producten staat. Maar ook dat veel klanten geneigd zijn de achterste pakken zuivel en sap te pakken in plaats van de voorste. Daardoor moeten veel pakken die vooraan blijven staan, weggegooid worden. Iedereen kan dus een steentje bijdragen aan het verminderen van voedselverspilling.
Het Soepcafé is een initiatief van Olst in Transitie in samenwerking met de PLUS supermarkt. Van overgebleven producten van de PLUS, die al ‘over de datum zijn’ en dus weggegooid zouden worden maar nog prima eetbaar zijn, wordt een heerlijk maaltijd gemaakt van soep, salade en nagerecht.
Vanaf 17.45 uur zijn de deuren open. Om 18.00 uur wordt het eten geserveerd. Wie mee wil eten moet wel op tijd komen, want op is op. Voor deelname vraagt de organisatie een vrijwillige bijdrage voor de onkosten. Meer informatie is te vinden op www.olstintransitie.nl en op de Facebookpagina OlstInTransitie.