Ik kijk naar de boerenprotesten in Den Haag, mijn oude collega’s. Ik begrijp de boosheid erg goed maar vraag me af of hun boosheid op de goede partij gericht is. Is de inkrimping van de veestapel zo’n probleem? Wel als je al jaren niets meer verdiend.
Door Harm Janssens, auteur van het boek ‘Ongewoon gewoon boer zijn’
Den Haag maakt regels en die knellen maar zouden ze ook zo knellen als je als boer een goed inkomen had? Per dag stoppen er 3 tot 5 boeren in Nederland. De halvering van het aantal boeren waar nu tegen geprotesteerd wordt is al lang gaande. Met de volledige steun van de LTO en de coöperaties.
Waarom geeft FrieslandCampina anders een hogere melkprijs aan grote bedrijven. LTO zegt dat bedrijven moeten groeien, dat kan alleen als anderen stoppen. Is dat het boerenbelang?
Dat de boosheid zich op Den Haag richt begrijp ik wel maar klopt niet. De echte problemen worden veroorzaakt door de structureel te lage prijzen, al decennia. maar die lage prijzen worden veroorzaakt door ‘de markt’, een abstract gegeven waartegen je niet kunt protesteren. Dus word je boos op iemand die je ziet, een politicus of een milieuactivist. Maar willen de boeren doorgaan op deze weg met steeds minder collega’s en steeds meer megastallen en steeds grotere maatschappelijke weerstand? Word je gelukkig van een stal met een paar honderd koeien? Of wordt je gelukkig van een wat kleiner bedrijf met een goede prijs voor je producten, met regels maar ook met een goed inkomen.
Boeren: ken uw vijand.
Het bericht Harm Janssens: Boerenboosheid moet zich niet op Den Haag richten verscheen eerst op Opinie in Salland.