Met iets meer bezoekers dan vorig jaar, is dit historisch Winterfestijn in Olst dit jaar uitgekomen op ruim 3.000 bezoekers. De organisatie van het evenement is zeer tevreden met dit aantal. Bezoekers kwamen behalve uit Olst overal vandaan. Veel uit omliggende plaatsen, maar ook uit Ommen, Deventer, Twello en Zwolle. Het Anton Pieck Winterfestijn krijgt steeds meer bekendheid in de regio. Het aantal standhouders was beduidend groter dan voorgaande jaren. Er is meer te beleven en te zien. Het aantal amateurspeler is gegroeid van een kleine 40 naar ruim 60. En niet te vergeten had de organisatie geluk met het fantastische weer.
De sfeer was gemoedelijk, gezellig en soms hilarisch; snuffelende, etende, lachende en rondslenterende lieden. Overal muziek, dans en bijzondere acts waardoor je je in tijden van lang geleden waande, of je werd meegenomen in het kerstverhaal door een fotograaf met zijn excentrieke assistente en werd je zomaar op de kiek gezet. Het was allemaal heel vermakelijk; nonnen in de draaimolen, een waarzegster met een glazen bol, een brandweer die een “brand” waar erg veel rook bij vrijkwam moest gaan blussen. En tussen dat alles door liep een schoolklasje met hun onderwijzende meester, roddelende viswijven, freules, de “burgemeester” en nog veel meer. En och, dat arme jochie dat voor 50 florijnen te koop werd aangeboden, zo zielig! Allemaal leken ze zo uit de tekeningen van Anton Pieck te zijn gestapt om even een rondje markt in Olst te doen op zaterdagavond. Behalve op straat waren er op verschillende binnen locaties ook optredens van koren en dans te bewonderen.
De kramen waren stuk voor stuk in oud-Hollandse sfeer ingericht. Er was een jury die rondliep om de mooiste eruit te pikken, wat niet gemakkelijk was. De ondernemersprijs ging dit jaar naar ABC de Cirkel. Verder was er een prijs voor verenigingen/vrijwilligers. Deze is gegaan naar Zwanet en Jan Meilink. Voor het eerst dit jaar deden naast de spelers ook figuranten mee. Ook daarvoor was een prijs. Deze prijs ging naar de gebroeders Van Ravensburgh uit Kampen.
De inwendige mens kwam goed aan zijn trekken. De soepkraam van Stichting Theater Langs de IJssel kon de vraag maar ternauwernood aan. En ook andere kramen, zoals de poffertjes, knieperties en gedraaide gefrituurde aardappels hadden het druk.
Dit alles was niet mogelijk geweest zonder de plezierige aanwezigheid van de bezoekers, de acteurs en figuranten, kraamhouders, organisatoren en geldschieters. De organisatie bedankt iedereen voor hun bijdrage aan dit fantastische evenement, wat ieder jaar de eerste zaterdag na Sinterklaas wordt gehouden.
Mede mogelijk gemaakt door Provincie Overijssel, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Kunst- en Cultuur Olst-Wijhe en Natuurlijk Olst (Ondernemersver. GO)