Kan iedereen zo maar een kringloopbedrijf beginnen? Zijn er voorwaarden? En waarom sluit de gemeente met het ene kringloopbedrijf wel een deal over restafval en met het andere niet? Bovendien hanteert elke gemeente andere voorschriften. Maar hoe zit dat in Zwolle? We namen een kijkje achter diverse schermen.
Door Jessie Steenhuis
Lees verder onder de video
Wilma Voortman, directrice van Stichting Kringloop Zwolle.
Binnen in het magazijn van Stichting Kringloop Zwolle. De medewerkers zijn bezig met het selecteren en prijzen van alle producten die binnenkomen.
Een van de containers achter het terrein van Stichting Kringloop Zwolle.
Achter op het terrein van Stichting Kringloop Zwolle wordt alles wat binnenkomt en in eerste instantie niet meer verkoopbaar is geselecteerd op grondstof. Deze man is bezig met het uit elkaar halen van houtenkastjes zodat het hout nog voor een ander doel gebruikt kan worden.
De gemeente Zwolle maakt dus een afweging in het ‘subsidiëren’ van kringloopwinkels. Zij stimuleert graag projecten waar de circulaire economie centraal staat. ‘‘Circulaire economie is in het algemeen een manier om zorgvuldiger met grondstoffen om te gaan, dus niet na een keer gebruik, dat de grondstof teniet wordt gedaan. Maar dat er op een slimme manier wordt gekeken naar bestaande, afgedankte spullen, om daar een nieuw lonend product van te maken,’’ zo vertelt Eildert Noorda, gemeenteraadslid van GroenLinks, de grootste partij in Zwolle. ‘’Een succesvol bedrijf dat meewerkt aan de circulaire economie moet ook grotendeels zelfstandig zijn. Wat wel leuk is als er nieuwe projecten zijn, dat de gemeente dat extra ondersteunt. Een voorbeeld, waar de kringloopwinkel ook aan meewerkt, is het project WaardeRing. En daar werken een aantal Zwolse partijen aan mee.’’ In het circulaire ambachtsnetwerk WaardeRing werken bedrijven en onderwijsinstellingen samen om circulariteit structureel op de kaart te zetten. Onder andere de ROVA, Frion, Cibap, hogeschool Windesheim maar dus ook Stichting Kringloop Zwolle werken mee aan dit project.
Linksonder op de foto zie je recyclede cd als kaarshouder en aan de rechterkant een nieuwe kaars die is gemaakt van oud kaarsvet.
‘’De gripwagen, dat is een wagen die op pad gaat om hele specifieke dingen op te halen. Piepschuim, allerlei kunststoffen, klein chemisch afval en zulk soort dingen. Ook wordt er kaarsvet opgehaald. Waar is dat kaarsvet nou voor? Er loopt dus een project waarbij er van oud kaarsvet, nieuwe kaarsen worden gemaakt. Dat is nog maar één van de projecten, er is bijvoorbeeld ook project waarbij tenten die binnenkomen bij kringloopwinkels goed worden bekeken en worden gerepareerd, zodat ze opnieuw kunnen worden verkocht. Er is zelfs een project waarbij oude dekbedden compleet worden schoon gemaakt en op een nieuwe manier worden gerecycled. Ook worden bedbodems gerecycled naar plafondpanelen. Er worden cd’s door die gripwagen op gehaald en weer omgesmolten naar een nieuw product. Dit zijn een aantal voorbeelden van projecten die nu lopen. Uiteindelijk moet je zo’n werkplaatssysteem hebben, waar niet structureel geld bij moet van de gemeente. De gemeente Zwolle wil daar graag mee helpen om het te realiseren, daarom is er om dit op te starten inderdaad een bijdrage aan gedaan,’’ legt Noorda uit.
Toch snapt Noorda het probleem van Erica Maat van kringloopstichting Red Een Kind. Het feit dat zij minder geld kunnen geven aan het goede doel, wanneer zij veel moeten betalen voor het storten van hun afval. Hij wil hier ook best zijn nek voor uitsteken.
‘’In principe zou ik tegen de mensen van de kringloop zeggen, ga nog eens een keer goed met de gemeente of met de ROVA in gesprek naar alle mogelijkheden. En mocht het nou niet mogelijk zijn stuur een mailtje naar een van de partijen, bijvoorbeeld GroenLinks. Dan kunnen we eens kijken naar wat er eventueel mogelijk is en wat de reden is van de gemeente om dit in eerste instantie niet de financieren. In principe staan wij daar welwillend tegenover, maar we snappen ook dat de ROVA geld moet verdienen en keuzes moet maken. Ik zou zeker bereid zijn om voor zo’n club mensen eens even ambtelijk te informeren hoe het zit.’’
Dit artikel is een verhaal in de reeks over kringloopwinkels, gemaakt door studenten van de school voor journalistiek in Zwolle.
Het bericht Gemeente maakt afweging in subsidiëren kringloopwinkels verscheen eerst op Opinie in Salland.