Het gaat goed met de vlinders in Raalte

Leestijd: 3 minuten

Het gaat goed met de vlinders in Raalte. Het groenbeleid dat door de gemeente Raalte wordt gevoerd, legt stap voor stap de nadruk een beetje meer op het bevorderen van de biodiversiteit binnen haar grenzen. Zo mogen de leerlingen van het Carmel College trots zijn op hun groene vingers; de talloze bloembollen die zij hebben geplant bij het bijenhotel aan de Ganzeboomlaan, trekken enorm veel vlinders aan.

Door Emilio, de Sallandse Vlinderfotograaf

De groenstroken aan de Westdorplaan daarentegen, zijn een voor vlinders minder aantrekkelijk leefgebied en dat komt voor een deel door het zwerfafval dat daar in de begroeiing wordt gedumpt door passanten. De herstelwerkzaamheden op het Boetelerveld hebben veel stof doen opwaaien, maar Focus Op Vlinders, die de vlinderstand in Raalte zorgvuldig bijhoudt, voorziet daar een bloeiende toekomst voor zowel de vlinders, als het gehele ecosysteem.

Daar waar het vlinderseizoen vorig jaar werd gekenmerkt door een invasie van Distelvlinders, werd de Raalter zomer dit jaar gedomineerd door de Dagpauwoog, Atalanta, Gamma-Uil en Buxusmot, die in aantallen rijkelijk vertegenwoordigd waren. Ook het aantal Icarusblauwtjes heeft zich enorm uitgebreid, ten opzichte van voorgaande jaren. De veerkracht van dit prachtig kleine vlindertje, kwam overduidelijk naar voren na de vernieling van het bijenhotel, begin juli van dit jaar. Ondanks het vandalisme en het parkeren van auto met aanhangwagen – op de door de scholieren aangeplante groenstrook – om het vernielde bijenhotel op te halen en het gerestaureerde hotel terug te brengen, hebben de Icarusblauwtjes zich niet laten wegjagen en hebben daar zelfs een nieuwe generatie vlinders voortgebracht.

Ook het wat zeldzamere Bruin Blauwtje weet zich goed te handhaven in Raalte. Datzelfde geldt voor de Bruine Daguil, die een voorzichtige uitbreiding ondergaat. Maar er zijn ook een aantal vlindersoorten in Raalte die het beduidend minder goed doen en waarvan de vlinderstand de afgelopen jaren flink is gedaald. Met name de Kleine Vos, het Koevinkje en Landkaartje hebben het al een aantal jaren moeilijk.

Handje helpen
Maar we kunnen vlinders altijd een handje helpen. Bijvoorbeeld door bepaalde planten in onze tuin te laten groeien of met de herfst niet alle afgevallen bladeren weg te vegen. Echter onze manier van kijken kan ook van enorme invloed zijn op de vlinderstand. Volle, gevarieerde wegbermen en biodiversiteitsstroken namelijk, kunnen voor sommige passanten een doorn in het oog zijn, terwijl die begroeiing op dat moment fungeert als kraamafdeling, een ideale plek om te paren, als schuilplaats tegen regen of als voedselbron voor rupsen of vlinders (en talloze andere insecten). Alleen al door anders naar deze ‘rommelige onkruidstroken’ te kijken, gunnen we vlinders de ruimte om te leven en nieuwe generaties voort te brengen.





Het bericht Het gaat goed met de vlinders in Raalte verscheen eerst op Opinie in Salland.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio