Hans van Zwolle: Ik weet niet of ik voor of tegen een windturbine in mijn achtertuin ben

Leestijd: 3 minuten

De gemeente wil windturbines plaatsen in de woonomgeving van Hans van Zwolle. Hans voelt steeds meer druk van zijn buren om hier voor of tegen zijn. Maar hij kan niet kiezen of hij voor of tegen zijn. “Eerlijk gezegd begrijp ik niets van de mensen die wel keihard voor of tegen zijn.”

Door Hans van Zwolle

Wetenschappers leggen mij uit dat we tien jaar de tijd hebben om onze Co2 productie af te bouwen. Hiervoor is het nodig dat we stoppen met het gebruik van fossiele energie en de techniek voor alternatieve energie omarmen. Doen we dat niet dan stijgt de zeespiegel met meters, sterven er diersoorten uit en zullen veel mensen moeten verhuizen naar hoger gelegen gebieden. Omdat inmiddels bijna alle wetenschappers het hierover eens zijn, neem ik dit, als leek, voor waar aan.

Tegelijk kan ik het mij niet voorstellen dat het echt zo is en ben ik ronduit sceptisch. Toch lijkt het mij wel verstandig om wat aan de Co2 uitstoot te doen. Als de wetenschappers gelijk blijken te hebben dan kunnen we maar beter handelen. Als ze achteraf ongelijk blijken te hebben dan hebben we in ieder geval een schonere lucht en hebben we als land meer controle over onze eigen energievoorziening. Allebei voordelen waar ik blij van word.

We hebben eigenlijk maar twee keuzes in de huidige beschikbare techniek die in aanmerking komen voor het opwekken van alternatieve energie. Dat zijn wind-energie en zonne-energie.

Ik gebruik bij voorkeur de term alternatieve energie in plaats van hernieuwbaar, duurzaam of schoon. Deze laatsten wekken namelijk de verwachting dat het energie oplevert zonder dat het ons iets kost. Dat bestaat simpel weg niet. Dit is de eerste hoofdwet in de thermodynamica; “de Wet van Behoud van Energie”. Deze wet stelt dat energie nooit gecreëerd of vernietigd kan worden, het kan alleen een andere vorm aannemen. Concreet betekent dit dus dat alles wat ooit bestaan heeft en nog niet bestaat in onze realiteit toch aanwezig is, alleen in een andere vorm.

Energie gaat altijd ten koste van iets
Het is dus zo dat iets creëren altijd ten koste gaat van iets anders. Dat is in mijn perceptie een reden waarom het gesprek over dit onderwerp ontspoort. Een tweede reden wat de discussie complex maakt is dat we inmiddels een technisch niveau hebben bereikt waarbij er niemand is die echt alles begrijpt en het volledige overzicht heeft. Alleen met minimaal vier deskundigen hebben we enigszins overzicht. Het is dus verleidelijk en makkelijk de argumenten van één deskundige te ontkrachten of uit te spelen om zo je gelijk te halen.

Kortom: De discussie wordt gevoerd met als inzet wie het meest gelijk heeft op basis van argumenten die niemand in zijn totaal kan overzien of nauwelijks kan begrijpen. Daarbij hebben we onrealistische verwachtingen over het vinden van een energie bron die ons niets kost.

De afweging tussen volledige inzet op alternatieve energie of langer doorgaan met traditionele energie wordt concreter als we ons de volgende keuzes voorstellen; We kiezen voor bekende techniek met als gevolg: opwarming van de aarde, dijken verhogen, vele verhuizingen en luchtvervuiling. Of we kiezen voor nieuwe technieken wat betekent: meer omgevingsgeluid, veranderd uitzicht, nieuwe ziekteverschijnselen, een nieuw soort afval wat we niet kunnen verwerken, vogel en insecten sterfte en nog onbekende bijeffecten.

Eerlijk gezegd ben ik een echte NIMBY en ook vreselijk verwend doordat ik in een prachtige landelijke omgeving woon. Toch zou ik kiezen voor alternatieve energie omdat ik nog meer een liberale socialist ben dan een NIMBY. (Een liberale socialist eist zijn vrijheid op maar nooit ten koste van anderen en zal een ander dat niet verwijten als hij dat wel doet.)

Ik wil dus niet een ander opzadelen met de gevolgen van mijn claim op mijn vrijheid. Dat is wat we nu wel doen met de fossiele energie. Daarbij: ik hou ook van techniek en kan dus erg genieten van de toepassing daarvan.

Maar vraag mij niet of ik tegen of voor windturbines of zonnepanelen ben. Dat is simpelweg niet de juiste vraag. De juiste vraag is: wat wilt u bereiken, wat mag het kosten en welk offer bent u bereid te brengen?

 

Het bericht Hans van Zwolle: Ik weet niet of ik voor of tegen een windturbine in mijn achtertuin ben verscheen eerst op Opinie in Salland.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio