De gemeente Olst-Wijhe gaat de riolering onder het kerkplein in Olst vervangen en legt ook direct nieuw groen aan op deze locatie. De laatste kastanjebomen die er staan moeten vanwege ziekte verwijderd worden. Hier komt nieuw groen voor in de plaats. Nu het plein toch ‘aangepakt’ wordt ziet een aantal inwoners de kans om het plein ook direct aantrekkelijker te maken. Zij zijn een initiatiefgroep gestart en hebben al mooie ideeën met de gemeente gedeeld. De gemeente is blij met dit initiatief. Wel heeft de gemeente aangegeven dat de kosten die buiten de begroting van de gemeentelijke werkzaamheden vallen op een andere wijze gefinancierd moeten worden, bijvoorbeeld met subsidies of crowdfunding.
Alles in beeld
Naast het contact met de initiatiefgroep sprak de gemeente de afgelopen periode ook met veel partijen die gebruikmaken van het kerkplein, zoals aanwonenden, kermisexploitanten en het bestuur van het Olsterfeest. Om een goed beeld te krijgen of de huidige parkeerplaatsen goed benut worden is een parkeeronderzoek uitgevoerd. Kortom: er is een duidelijk beeld van het gebruik van het kerkplein en van ieders wensen en ideeën.
Reageren op ontwerpschetsen
Samen met de initiatiefgroep en een landschapsontwerper worden er 2 of 3 ontwerpschetsen gemaakt voor het kerkplein. Deze schetsen worden aan de aan de inwoners van Olst en belanghebbenden van het kerkplein voorgelegd. Het is belangrijk dat het een zo veel mogelijk gedragen plan wordt van de Olsternaren en de gebruikers van het kerkplein. De schetsen worden daarom breed gedeeld op de gemeentelijke website, Huis aan Huis -Reklamix en gemeentelijke Facebook-pagina, waar iedereen gevraagd wordt om te reageren op de ontwerpschetsen. Alle reacties en het beste van alle schetsen worden tot één schets verwerkt. Deze wordt verder uitgewerkt en doorberekend. Uiteraard wordt het definitieve ontwerp gedeeld op de genoemde media. De verwachting is dat de werkzaamheden rond april/mei 2022 starten, zodat iedereen van af de zomer 2022 kan genieten van het vernieuwde kerkplein in Olst, dat dan ook voorzien is van een TIP (Toeristisch Informatie Punt). Het groen wordt in het plantseizoen (vanaf oktober 2022) aangelegd.
Initiatiefgroep
De initiatiefgroep bestaat uit enthousiaste, creatieve Olsternaren die allemaal op hun eigen manier een bijdrage willen leveren aan het verfraaien van het kerkplein. De groep is in de eerste fase bijgestaan door Lian Kolkman van ut Huus. Ut Huus heeft het stokje overgegeven aan de gemeente. De initiatiefgroep bestaat uit:
- Arie Oeseburg, centrummanager Olst
- Eefje Osten, cultuur, omwonende
- Fabian Harbers, Buro Hoogstraat, aanwonende Kerkplein
- Fransjan de Waard, Eetbaar Olst-Wijhe
- Gerry Herbst, aanwonende Kerkplein, initiatiefnemer
- Hanneke van den Outenaar, Buro Stedenbouw, aanwonende
- Herman Menkveld, kerkenraadslid PKN-gemeente Olst
- Ine Voetdijk, Ontwerpbureau voor Tuinontwerp, omwonende
- Jack Nuissl, bestuurslid NUT/vertegenwoordiger Culturele Coalitie
- Jan Bos, Plaatselijk Belang Olst, aanwonende Kerkplein
- Marcia Mulder, Architectenbureau 52Noord, omwonende
- Marinus Beumer, omwonende
- Rogier Battem, Eetbaar Olst-Wijhe
Video van initiatiefgroep om mee te denken
De initiatiefgroep brengt op korte termijn een video uit waarin zij inwoners en gebruikers van het kerkplein vragen om te reageren op schetsontwerpen maar ook nu al wensen en ideeën aan hen door te geven. De video is binnenkort te bekijken op de gemeentelijke website en op het Facebook-account van de gemeente. Delen wordt natuurlijk gewaardeerd.