Een gemeente die ondernemers weer laat ondernemen is het uitgangspunt van het op te starten ondernemersloket van de gemeente Olst-Wijhe. D66 wil dit per 2022 structureel financieren, zodat de gemeente een betrouwbare partner op de korte en de lange termijn is.
In de relatie tussen gemeente en ondernemers is er veel te verbeteren, bleek uit de bestuursopdracht economie. In deze opdracht is gesproken met verschillende ondernemers uit Olst-Wijhe en heeft een extern onderzoeksbureau gekeken naar het economische profiel van de gemeente. De vervolgacties, waaronder het opstarten van het ondernemersloket, vragen volgens het college om een actieve en faciliterende houding op basis van een duidelijke visie. D66 wil dat de gemeente hierop door pakt. Het college heeft de raad verzocht om de voorstellen financieel af te wegen in de kadernota 2023-2026.
D66 pleit ervoor om de financiële middelen al per 2022 toe te wijzen en deze structureel te financieren. Volgens D66 burgerraadslid Mulder verdienen de ondernemers van Olst-Wijhe structurele ondersteuning: “De gemeente moet een betrouwbare partner zijn voor ondernemers en daarvoor is structureel geld nodig”. De fractie van D66 zoekt naar de mogelijkheden om de ondersteuning voor de lokale economie op de lange termijn te dekken. Hierbij zijn er geen heilige huisjes. Als het belangrijk is dan moet er ook geld voor zijn is de houding van de partij. Fractievoorzitter Brandsma zegt hierover: “Wij staan voor solide financieel beleid, dus wij kiezen voor nu een structurele oplossing en niet nu incidenteel geld met een afweging later.” Daarom zal de fractie in de komende raadsvergadering komen met een amendement om vanaf 2022 al structurele dekking te hebben om duidelijkheid te creëren voor de ondernemers en de lange termijnbegroting.