De bouw van bijna 800 woningen in de wijk Steenbrugge in Deventer kan vooralsnog doorgaan. Twee wijkbewoners probeerden de bouw te laten stoppen, omdat ze vrezen dat de stikstofuitstoot door de bouw het IJsselgebied aantast. De Raad van State heeft dit bezwaar vandaag verworpen, omdat de IJssel te ver weg ligt van hun woning, waardoor ze geen bezwaar kunnen maken.
Bezwaar maken door personen tegen aantasting van een Natura 2000 gebied kan alleen als ze zelf in dat gebied wonen of op heel korte afstand. De twee Deventenaren wonen op twee kilometer afstand, wat te ver is. Voor milieuorganisaties geldt die eis niet.
Definitief oordeel volgt
Hoewel het werk rondom Steenbrugge door kan gaan, volgt later dit jaar het definitieve oordeel over de wijk. Tot die tijd kunnen projectontwikkelaars bouwvergunningen aanvragen.
Volgens de bezwaarmakers heeft de gemeente Deventer ook onvoldoende en onjuist onderzoek gedaan naar steenuilen die in het plangebied voorkomen, waaronder op hun eigen erf.
De Raad vindt dat de gemeente wel voldoende onderzoek heeft gedaan. Bovendien zijn er maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de steenuil niet uit dit gebied verdwijnt, zegt de Raad. Daarvoor zijn enkele voorzieningen getroffen, zoals de aanplant van een roggeveld dat weer muizen aantrekt als voedsel voor de steenuilen.
Wateroverlast
De Raad vindt ook dat de waterhuishouding in de nieuwe woonwijk vooralsnog goed is geregeld. De bezwaarmakers zijn bang dat veel regenwater wegstroomt naar hun lager gelegen woning. Het overtollige regenwater in de woonwijk zal worden afgevoerd naar wadi’s, groene greppels langs de wegen.