25 mensen met mentale problemen mogen van omwonenden niet komen wonen

Leestijd: 2 minuten

De rechter moest afgelopen donderdag bepalen of er 25 mensen die willen komen wonen aan de Hunneperweg in Deventer. Omwonenden zijn van mening dat “Beschermd Wonen” niet in het bestemmingsplan past.

Eind 2020 verleende de gemeente een vergunning aan vastgoedbedrijf Torenstad voor het pand aan de Hunneperweg 4. Wat eerst een kantoorpand met praktijkruimtes was, moest een woonplek worden voor mensen met verslavings- en andere psychische problemen. IrisZorg wil 25 mensen met een dergelijke achtergrond beschermd laten wonen.

De omwonenden voelen zich vanaf het prille begin volledig genegeerd door gemeente en IrisZorg. Zij hebben zich gemeld aan de balie maar geen antwoord gekregen. “Pas toen de bezwaarprocedure was geëindigd, wisten we het, ” aldus een boze bewoner. Ze vinden het een onbetrouwbare actie van de overheid. De gemeente Deventer gaf eerder over dee kwestie al aan dat ze ongelukkig was over de communicatie door Torenstad en IrisZorg rond het plan. ,,Je moet bewoners niet met voldongen feiten confronteren’’,

Of de buurt zich terecht zorgen maakt, wilde de rechter weten. ,,Eén van onze huisregels is dat we van bewoners verwachten dat ze goede buur zijn. Als ze zich daar niet aan houden, gaan we op zoek naar een andere, passende, plek.’’

Volgens advocaat Ingrid Nauta, die de omwonenden die bewaar hebben aangetekend bijstaat, is de uitleg van IrisZorg bewijs dat er vooral gewoond gaat worden en is er niet van overtuigd dat het zorgelement overheerst. Het lijkt erop dat mensen gewoon wonen en begeleid worden als dat nodig is.
De rechter doet over zes weken uitspraak.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio