Financieel toekomstbeeld Olst-Wijhe positief

Leestijd: 2 minuten

Het financiële beeld van de gemeente Olst-Wijhe is voor de komende jaren positief. Dit blijkt uit de begroting en de meerjarenraming die het college heeft opgesteld en op 7 november voorlegt aan de gemeenteraad ter vaststelling.
Het positieve resultaat wordt onder meer gerealiseerd door het extra geld dat het Rijk beschikbaar stelt aan gemeenten voor onder andere jeugdhulp. Daarnaast hebben de effecten van ‘Bezuinigen voor de toekomst’ uit 2021 een positieve uitwerking op de begroting. Tot slot pakt de zogenaamde ‘Septembercirculaire’ financieel goed uit voor Olst-Wijhe.  Met deze ‘Septembercirculaire’ maakt het Rijk bekend welke gelden gemeenten ontvangen uit het gemeentefonds.

Wensen nieuwe bestuursakkoord en raadsagenda

Mede op basis van dit gunstige financiële beeld ziet Olst-Wijhe mogelijkheden om wensen vanuit de Strategische Raadsagenda en het bestuursakkoord Focus & Verbinding deels al in werking te zetten in 2023. Hans Olthof, portefeuillehouder financiën hierover: ‘We willen daarmee snelheid maken. Het gaat onder meer om projecten op het gebied van duurzaamheid en klimaatadaptatie, aanpak van de ergernissen top-5, extra bedragen voor de ervencoaches en het verbeteren van de gemeentelijke dienstverlening. Ook voor de stijging van de energielasten voor onze inwoners (‘energiearmoede’), de gemeente zelf en onze maatschappelijke partners reserveren we forse bedragen.’

Al plussend en minnend gaat het financiële beeld er voor de gemeente Olst-Wijhe als volgt uitzien: 2023 een plus van 1.908 euro, 2024 1.837.886 euro, 2025 2.473.980 euro en 2026 594.561 euro.

Goed uitgangspunt, maar ook veel onzekerheid

Het positieve financiële meerjarenperspectief biedt een goed uitgangspunt voor de behandeling van de Kadernota 2024-2027. In het voorjaar van 2023 wordt namelijk gekeken welke structurele ruimte er is voor nieuw beleid. Olthof is blij met deze begroting die op positieve wijze afwijkt van het beeld dat Olst-Wijhe de afgelopen jaren gewend was, maar waakt voor te veel optimisme. ‘Deze begroting is opgesteld in een periode van grote onzekerheid voor veel inwoners, organisaties en ondernemers. Die onzekerheid wordt al langere tijd veroorzaakt door de gevolgen van corona, de verlaging van de CO2-uitstoot en een tekort op de woningmarkt. Sinds dit jaar zijn daar de zorgen over een hoge energierekening en forse inflatiecijfers bij gekomen. Al deze zaken vragen om ingrijpende veranderingen in een tijd waarin de gemeente te maken heeft met een grote vraag naar medewerkers op een (te) krappe arbeidsmarkt. Dit zorgt ervoor dat onze uitvoerorganisatie onder grote druk staat. Maar de grote lijn is dat er de komende jaren financieel meer mogelijkheden zijn dan de afgelopen jaren. En dat is goed nieuws.’ 

Gemeenteraad

De gemeenteraad bespreekt de begroting in zijn vergadering van 7 november.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

1,800FansLike
2,069VolgersVolg
2,127VolgersVolg
3,520AbonneesAbonneer
× App de radiostudio