Borgerlerbad in de winter dicht vanwege hoge energierekening

Leestijd: 2 minuten

Bron: de Stentor

Het is jammer voor de vaste winterzwemmers, die een beetje kou wel gezond vinden, maar het bad gaat toch echt even dicht in de winterperiode. Afgelopen maandag namen tientallen zwemfanaten nog een laatste duik. “We vinden het veel fijner om buiten te zwemmen, aldus de liefhebbers.

De zwemmers vinden het prettig, in alle rust de baantjes te trekken, een hele andere sfeer dan in de zomer, waar veel kinderen van de blauwe glijbaan roetsjen en plezier maken.

Vanaf oktober heerst er rust in het Borgelerbad. Tegen de dertig mensen trekken rustig hun baantjes. De één praat wat met de ander, een enkeling focust zich op het water. Er heerst een ontspannen sfeer.

Begrip voor de situatie, maar balen

Als de zich afdrogende zwemmers gevraagd wordt naar hun plannen voor de winter reageren ze begripvol, maar ook teleurgesteld. Het water wordt iedere dag verwarmd tot zo’n 23 graden en waar dat in de zomer nog te overzien is, blijkt dat in de winter met de huidige energie- en gasprijzen niet meer te verantwoorden.

Dorien Frieling zwemt al jaren meermaals per week in het buitenbad. “Ik merk dat het goed is voor mijn longinhoud om buiten te zwemmen. Je hebt natuurlijk een schonere lucht die je inademt. In een binnenbad is het erg benauwd.”

Alie van Straaten-Meuleman zucht als ze denkt aan de noodgedwongen ‘verhuizing’ naar binnen. “Ik kom hier al jaren, twee keer in de week. Ook als het vriest. Het is gewoon zo prettig. Buiten zit minder chloor in het water en binnen is het alweer warmer.” Van Straaten komt niet per se voor de gezelligheid naar het zwembad. “Ik spreek weleens anderen, maar focus me op de beweging.”

Haar zus Rikie van Haaren-Meuleman, vindt het ook jammer dat het bad dicht moet. “Maar ik ga lekker schaatsen. Daar is het nu nog wat te warm voor, maar voor in de winter is dat heerlijk.” De zussen snappen goed dat het bad dicht moet. “Iedereen zit in hetzelfde schuitje en je kunt er niets aan doen.”

Borgelerbad
Foto: Borgelerbad

Energieverbruik terugdringen moet

Ron Bauhuis van het Sportbedrijf Deventer hoort dat ook. “We merken teleurstelling bij veel zwemmers als het gaat om de wintersluiting, maar vooral ook veel begrip. We moeten gewoon kijken waar we het energieverbruik terug kunnen dringen en dat is onder andere hier, bij een openluchtbad dat anders 24/7 verwarmd wordt.”

Het trimbad, waarin het winterzwemmen altijd plaatsvindt, opent weer in het pinksterweekend van 2023. Normaal gesproken is het bad door de weeks dagelijks in drie shifts open: twee keer een uur ’s ochtends, en één keer in de middag. Tijdens de sluiting kunnen abonnementhouders terecht in het binnenbad. “Er is maar één zwemmer die restitutie heeft aangevraagd, dat zegt ook wel iets over de steun die we krijgen ondanks de lastige beslissing”, zegt Bauhuis.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio