De ophef over het omkomen van Mahsa Amini uit Iran, nadat ze werd gedood omdat zij haar hoofddoek niet juist zou hebben gedragen, leidde tot veel discussie in binnen- en buitenland.
Zo ook in Raalte is men begaan met de ontstane discussie over gelijkheid. Zondag 6 november vindt in het centrum van Raalte een vrouwenmars plaats. Rob Aa, ook de man achter Salland voor Oekraïne, is een van de organisatoren
De gebeurtenissen in Iran hebben zeker invloed gehad op het feit waarom we de vrouwenmars organiseren. Een van de spreeksters tijdens de mars komt oorspronkelijk uit Iran. Maar als de ophef daar nooit had plaatsgevonden, hadden wij alsnog de vrouwenmars georganiseerd.”
Hij merkt in de verhalen die hij hoort van vluchtelingen dat er nog veel ongelijkheid heerst tussen mannen en vrouwen. Nog steeds zien we dat mannen meer verdienen dan vrouwen voor dezelfde functie. Hier willen we aandacht aan schenken.” Vrouwen die in ons land komen, hebben hier nooit over kunnen of durven praten.
Als iemand het nieuws leest in de krant, hoort op de radio of kijkt op tv, blijft het probleem niet hangen en gaan mensen verder met de orde van de dag. Daarom hebben wij naar aanleiding van verhalen van verschillende vrouwen in Raalte een mars georganiseerd. Het is belangrijk om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan te blijven kaarten, zodat er een gesprek gevoerd kan worden.”
Als iemand het nieuws leest in de krant, hoort op de radio of kijkt op tv, blijft het probleem niet hangen en gaan mensen verder met de orde van de dag.
Rob Aa, organisator vrouwenmars en mede-oprichter Salland Voor Oekraïne
Grote opkomt verwacht
Het precieze aantal is nog onbekend. We hopen op een grote opkomst. Daarbij mogen mannen ook meelopen met de mars. Op deze manier krijgen zij ook kennis over de ongelijkheid waar zij nooit mee te maken hebben gehad. Zo wordt het verhaal duidelijk en kunnen er goede gesprekken gevoerd worden.”
De mars wordt gehouden op de Grote Markt in Raalte. We gaan door het centrum van het dorp lopen, om zo extra aandacht te krijgen. Tijdens de mars zijn er verschillende spreeksters. Deze vrouwen komen allemaal uit de omgeving Salland en hebben ook allemaal enige vorm van ongelijkheid meegemaakt. Marleen Rodijk, zangeres uit Mariënheem, gaat optreden met nummers die over de dit thema gaan, op deze noot begint en eindigt de mars.”
,,Als organisatie voor de mars is onze slogan: ‘Als raken verbinden wordt volgt delen vanzelf’. Hiermee bedoelen we dat het verbinden van mensen, door middel van de vrouwenmars, tot gesprekken leidt die daardoor vanzelf gedeeld worden. Door goed te luisteren krijg je begrip en inzicht. Dat lukt niet met een bericht op sociale media.”
De vrouwenmars Raalte is aanstaande zondag, 6 november. De mars start om 13.00 uur en eindigt om 16.00 uur op de Grote Markt in Raalte.