Door: Bart Kieft, RTVOost
Al tien jaar lang vechten popliefhebbers in Deventer voor een nieuw Burgerweeshuis. Het haveneiland is voor hen de droomlocatie voor de poptempel. Maar in het zicht van de haven wil het college van burgemeester en wethouders (B&W) van Deventer een onderzoek naar huisvesting van ‘het Burger’ in het schouwburgcomplex. Maar de daar vrijgekomen ruimte is geen optie voor het Burgerweeshuis. ‘Een no-go”, zegt directeur Kelly Hammer.
Woensdag buigt de Deventer gemeenteraad zich over het voorstel van B&W. Deventer popliefhebbers hebben daarvoor een groots protest aangekondigd. Muzikanten gaan in optocht vanaf het Burgerweeshuis naar het stadhuis, insprekers zullen de raad willen overtuigen en er wordt een petitie met tenminste 7500 handtekeningen overhandigd.
‘Haveneiland past als een jas’
De actie is gericht tegen een onderzoek naar samensmelting van het Burgerweeshuis met de Deventer Schouwburg. Directeur Hammer: “Er ligt een kant en klaar, doorgerekend, gevalideerd en beter plan voor een nieuw Burgerweeshuis op het haveneiland. Dat complex past ons als een jas. Industrieel erfgoed met een rauw randje. Daar kunnen we de komende 40 jaar vooruit.”
Het college van B&W wil onderzoeken of het Burgerweeshuis onder één dak met de schouwburg mogelijk is en financieel voordeel heeft. De schouwburg kampt met een jaarlijks tekort van 6 ton. “Maar wij zijn er niet om het probleem van de schouwburg op te lossen”, zegt Kelly Hammer. “En daarbij hebben we twee aparte doelgroepen die elkaar bijten en een eigen huis verdienen. Vooral jongeren willen graag binnenkomen in een pand waar ze zich thuis voelen en dat is niet het rode pluche van de schouwburg, al snap ik dat je ruimtes kunt aanpassen. Daarnaast denk ik dat theaterpubliek zich niet thuis voelt in een poppodium-ambiance. Het is vlees noch vis..”
Bizarre wending
Toch lijkt zich komende woensdag een politieke meerderheid af te tekenen voor het nieuwe onderzoek naar samensmelting van Burgerweeshuis en schouwburg. Fractievoorzitter Bert Kleine Schaars van oppositiepartij Deventer Belang schetst het dilemma: “Het is een bizarre wending die niet tegen te houden is, omdat de coalitie deze keuze maakt. Het is een erg duur en deels onverwacht onderzoek. Het momentum is slecht getimed en redelijk onbehoorlijk richting het Burgerweeshuis. Tegelijk zijn wij erg nieuwsgierig naar wat hier uit zal komen en wat de echte reden hiervan eigenlijk is.”