Vrijdag de 13e, toch maar oppassen voor zwarte katten?

Leestijd: 2 minuten

Bron: trnd.nl/historiek.net

Vandaag is het vrijdag de 13e, een dag die volgens een mythe ongeluk zou brengen. Loop daarom niet onder een ladder door vandaag en een zwarte kat zien zou ellende brengen.
Iedere maand die begint op een zondag, heeft een vrijdag de 13e. Het komt dus regelmatig voor. Maar hoe het zit het nou met dat gegeven dat het een ongeluksdag zou zijn?

De officiële benaming voor deze uitzonderlijke dag is  ‘paraskevidekatriafobie’ en komt uit het Grieks. Het woord bestaat uit de Griekse woorden ‘Paraskeví’ (vrijdag), ‘dekatreís’ (dertien) en ‘fobie’ (angst).

Het is niet helemaal duidelijk waarom vrijdag de 13e wordt gezien als ongeluksdag. Vaak wordt gedacht dat dit uit de Bijbel komt: tijdens het Laatste Avondmaal waren er dertien mensen aanwezig, en Jezus werd op een vrijdag gekruisigd.

Toch zijn we pas in de 19e eeuw bang geworden voor deze datum. Daarvoor was het een dag zoals iedere andere dag.

In Italië wordt 13 juist gezien als een geluksgetal: daar is vrijdag de 17e een ongeluksdag.

Bijzondere weetjes over deze dag:
-Bekende mensen die zijn geboren op vrijdag de 13e zijn oud-president van Cuba Fidel Castro, filmregisseur Alfred Hitchcock, de beroemde tweelingzusjes Mary-Kate en Ashley Olsen en acteur Steve Buscemi.

-In hotels wordt de 13e verdieping vaak overgeslagen, in vliegtuigen vind je ook vaak geen 13e rij.Van verscheidene hotels en wolkenkrabbers in de Verenigde Staten is bekend dat de dertiende verdieping ontbreekt. Vaak wordt die verdieping dan 12B of 14A genoemd, of aangeduid met de letter M (de dertiende letter uit het Latijnse alfabet). Zo heet de dertiende verdieping van het Trump International Hotel and Tower in Chicago ‘Mezzanine Floor’. 

-Vrijdag de 13e is slecht voor de economie. Mensen boeken minder vluchten op deze dag, en er worden minder zakendeals gesloten.

-De horrorfilms Friday the 13th bestaan uit 12 delen.

Maar, op vrijdag de 13e gebeuren er juist minder ongelukken! Waarschijnlijk omdat mensen extra voorzichtig zijn (en zelfs thuisblijven!).


Wil je jouw vrijdag de 13e ervaringen met ons delen? Klik dan even op ons bericht op onze Facebookpagina

Black cat walks on fence

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio