Het was niet zomaar een theaterproject; het was een avontuur dat de geschiedenis van Olst tot leven bracht, en de dorpsgemeenschap dichter bij elkaar bracht. Het idee was simpel: negen locaties in Olst, elk met een uniek verhaal uit het verleden, werden omgevormd tot theatrale voorstellingen uitgevoerd door lokale kunstenaars en cultuurverenigingen. Maar de uitvoering? Die was allesbehalve simpel.

Luisella Lai, samen met de historische vereniging Olst, had met zorg negen indrukwekkende verhalen geselecteerd. Verhalen over het geboortehuis van een dorpsgenoot, de vleeswarenfabriek van de gebroeders Zendijk, en zelfs de eerste Olster vrouw met een auto. Deze verhalen werden op het verschillende locaties door middel van opera, toneel, muziek en zelfs participerend theater verteld. Elk verhaal kreeg zijn eigen, unieke theatrale vorm, wat het publiek keer op keer verraste en ontroerde.
Tekst gaat verder onder de foto

De uitvoering was een gigantisch collectief project: honderdvijftig theatermakers en meer dan honderd vrijwilligers werkten samen om de magie te realiseren. Het resultaat was een adembenemend en onverwacht schitterend spektakel, waarbij de geschiedenis van Olst op een onvergetelijke manier werd gepresenteerd. Achter de Voordeur bewees dat kunst en cultuur van onschatbare waarde zijn voor de levendigheid van een gemeenschap.
Tip Salland1:
Stuur een e-mail naar redactie@salland1.nl