Gisteren is de Week van de Toegankelijkheid 2023 officieel van start gegaan! Deze week zit bomvol activiteiten waarmee aandacht wordt gevraagd voor toegankelijkheid. Dit betekent dat iedereen, óók mensen met een beperking, volwaardig en op voet van gelijkheid kan deelnemen aan de samenleving.
In heel Nederland vinden er deze week verschillende activiteiten plaats in het kader van de Week van de Toegankelijkheid. Een belangrijke week, aangezien ruim twee miljoen mensen in Nederland een beperking of chronische ziekte hebben. Dit blijkt uit cijfers van Ieder(in), de koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte. Ook in Salland wordt aandacht besteedt aan de week. De eerste activiteit werd vanmiddag georganiseerd in stadhuis Deventer.
Inspirerende verhalen
Met een goede fysieke, digitale en sociale toegankelijkheid kunnen mensen met een beperking volwaardig meedoen aan de samenleving. In stadhuis Deventer werden gistermiddag drie inspirerende verhalen gedeeld met de bezoeker en werd teruggekeken op de MKB Toegankelijke Route in Deventer. Deelnemers worden met zo’n route getoetst op en geadviseerd in het toegankelijk maken van winkelgebieden en de openbare ruimte. Wietse de Boer, directeur van Deventer Doet, was ook aanwezig en vond het een indrukwekkende dag:
Spetterende buitenspeeldag
Morgen, woensdag 4 oktober, organiseert ‘Iedereen Actief’ een spetterende buitenspeeldag bij Wijk- en Speeltuinvereniging De Zandweerd. Je wordt van 14:00 tot 17:00 uur uitgenodigd om lekker te spelen, bewegen, dansen, sporten en te genieten van de activiteiten van deze middag. Ook wordt de toegankelijkheid van de speeltuin bekeken met de leden van de Speeltuinbende.
Voorlichtingsprogramma
In de ochtend ‘viert’ Stichting Fooruit, een belangenorganisatie die actief is voor en door mensen met een beperking en/of chronische ziekte in Deventer, het 20-jarig jubileum van het voorlichtingsprogramma op basisscholen. Op een speelse, maar effectieve manier maken de leerlingen van basisschool Adwaita kennis met het bestaan van functiebeperkingen en hoe je daarmee om leert gaan. Op Adwaita werd 20 jaar geleden ook de eerste voorlichting gegeven.