Vandaag en morgen behandelt de Eerste Kamer de spreidingswet. Met de wet zouden gemeenten in het uiterste geval gedwongen kunnen worden om asielzoekers op te vangen. Deze opvang vindt namelijk nog niet in elke gemeente plaats, maar al wel op verschillende plekken in Salland. Waar en in welke gemeente dat precies gebeurt lees je hieronder.
Uit een analyse door RTV Noord op basis van cijfers die zijn opgevraagd bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), blijkt dat bijna één op de drie gemeenten in de afgelopen twaalf jaar geen asielzoekers heeft opgevangen. In Salland is hier geen sprake van. De spreidingswet zou er toe moeten leiden dat asielzoekers evenwichtiger worden verspreid over het land en dat het aanmeldcentrum in Ter Apel wordt ontlast.
Summercamp Heino
In Salland vindt er al langere tijd asielopvang plaats. Zo wordt Summercamp Heino sinds 1 november 2023 tot 1 maart 2024 als opvanglocatie gebruikt voor maximaal 130 minderjarige asielzoekers uit Syrië, Eritrea en Somalië. Deze kinderen zijn tussen de 15 en 18 jaar oud en verblijven zonder familie in Nederland. Er is voor deze locatie gekozen, omdat Summercamp ervaren is met de opvang van kinderen. Daarnaast verblijven er in de wintermaanden geen vakantiegasten. Omdat de locatie Summercamp in de gemeente Olst-Wijhe ligt, werkt de gemeente Olst-Wijhe nauw samen met de gemeente Raalte.
Asielopvang in Deventer
In de gemeente Deventer is het Asielzoekerscentrum Schalkhaar bestemd voor opvang van vluchtelingen. Er is hier plek voor maximaal 550 asielzoekers. Daarnaast zijn er 100 extra bufferplekken tot in ieder geval 1 februari 2025. Het asielzoekerscentrum (azc) in Schalkhaar is sinds begin jaren ’90 in gebruik. Naast de reguliere opvang die er plaatsvindt, is er een afdeling intensief begeleidende opvang voor bewoners die nog niet zelfstandig in een azc kunnen wonen. Deze bewoners krijgen intensieve begeleiding van COA-medewerkers.
Afgelopen vrijdag is er een eind gekomen aan de crisisnoodvang van vluchtelingen op het rivierschip aan de Pothoofdkade. Het schip diende sinds oktober 2022 als tijdelijke opvangplek voor maximaal 162 mensen, onder meer uit Syrië. Een deel van de bewoners zal naar noodopvang moeten of naar een azc, bijvoorbeeld in Schalkhaar.