”De natuur is kunst.” Dat is één van de uitspraken van bioloog en tevens kunstenaar Herman de Vries. De geboren Alkmaarder studeerde in zijn jonge jaren tuinbouwkunde en werkte als landarbeider in Frankrijk. In 1953 begon zijn leven als kunstenaar: hij maakte collages en witte schilderijen. Zo’n acht jaar later richtte hij de zogeheten nulbeweging op, waarbij de schilderkunst zoveel mogelijk werd teruggebracht tot eenvoud. Zijn studie en werk komen in de jaren ’70 samen in het Duitse dorp Eschenau. Zijn huis bevindt zich in een gigantisch bos, wat later dienst zou doen als zijn studio.
Aarde, Bodem, Grond
Het werk van de inmiddels 92-jarige kunstenaar is wereldwijd te zien in verschillende museumcollecties en talloze tentoonstellingen. Zijn werk Aarde, Bodem, Grond is te zien in Kunstenlab in Deventer.
Op zestien plekken langs de IJssel is op aanraden van De Vries, door twee vrijwilligers, verschillende soorten aarde opgehaald. Dit is zodanig tentoongesteld dat het een pallet van kleuren en substanties weergeeft. Het lijken wel zestien verschillende graven aangezien de aarde is neergelegd in een raster ter grootte van de lengte van een mens.
Vogelgeluiden
Een ander kunstwerk wat voornamelijk te horen is in Kunstenlab is Natura Artis Magistra, afkomstig uit 1962. Het is een geluidskunstwerk dat bestaat uit een opname van alleen maar vogelgeluiden. De Vries maakte de opnames aan de rand van een bos. Naast beide kunstwerken draait er nog een documentaire over Herman de Vries waarin te zien is waarom hij gezien wordt als een van de Hollandse Meesters.
De voorstelling van en over Herman de Vries, in Kunstenlab in Deventer, is nog te bewonderen tot en met drie september.