Op donderdag 21 november is op de Algemene Begraafplaats in Raalte een grafmonument onthuld ter nagedachtenis aan Johanna Schatz-Kapp. De ceremonie werd bijgewoond door burgemeester Sietske Poepjes uit Wijhe en burgemeester Rob Zuidema uit Raalte. Samen met leerlingen van Kindcentrum De Korenbloem, nabestaanden van Johanna en van het gezin waar zij ondergedoken was, en vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap, werd het monument officieel onthuld.
JJohanna Schatz-Kapp was een Joodse vrouw die tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1944 werd verraden. Ze zou worden overgebracht naar kamp Westerbork, maar wist te ontsnappen en belandde gewond in een ziekenhuis in Raalte. Tijdens haar onderduikperiode overleed ze in 1945 en werd onder een schuilnaam begraven op de begraafplaats in Raalte.
Andere naam
De reden dat Johanna onder een andere naam werd begraven, was om de mensen die haar hielpen tijdens haar onderduik te beschermen. Dankzij de inzet van onder meer de Historische Vereniging Raalte, initiatiefnemer Anton Heijmerikx en de Oorlogsgravenstichting is haar graf nu officieel erkend als oorlogsgraf en voorzien van een blijvend monument.
Open en zonder vrees
Burgemeester Sietske Poepjes sprak tijdens de ceremonie over het belang van een inclusieve samenleving: “We herdenken hier het leven én het sterven van een jonge Joodse vrouw. Ongerechtigheid viel haar ten deel. We doen echter niet meer aan geheim. Een waardige steen voor Johanna. Herkenbaar met duidelijke namen en woorden. Open en zonder vrees moeten we onze, soms verschillende identiteiten, kunnen belijden.”
Kracht van herinnering
Burgemeester Rob Zuidema benadrukte de kracht van herinnering: “Een mens is pas dood als zijn naam niet meer wordt genoemd. Met dit monument houden we niet alleen Johanna’s naam in leven, maar ook de lessen die haar verhaal ons leert. Lessen over moed, uitsluiting en de waarde van vrijheid.” De plechtigheid begon bij Kindcentrum De Korenbloem.
Stille stoet
De kinderen, samen met de burgemeesters en nabestaanden, liepen in een stille stoet naar de begraafplaats. Ze werden begeleid door een omfloerste trom, een speciale trom die rouw symboliseert. De Joodse begraafplaats is geadopteerd door Kindcentrum De Korenbloem.
Ceremonie
Omdat Kindcentrum De Korenbloem de Joodse begraafplaats heeft geadopteerd, werd het monument onthuld door de leerlingen. Tijdens de ceremonie spraken de burgemeesters en nabestaanden. De plechtigheid werd afgesloten met een defilé langs het graf, waarbij aanwezigen volgens Joodse traditie een steentje neerlegden als teken van respect en herinnering.
Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl