Veiligheid gaat natuurlijk voorop en daarom worden Deventer handhavers (boa’s) uitgerust met een kleine camera op hun kleding. Vorig jaar december werden deze zogenoemde bodycams een jaar lang gedragen als proef. En dat blijkt goed te zijn bevallen bij de boa’s.
Burgemeester Ron König legt uit dat deze proef werd gedaan om te ervaren hoe het in de praktijk gaat. “Daarbij hebben we steeds een aantal punten goed op het netvlies gehouden, zoals privacy en veiligheid van omstanders èn van onze eigen boa’s. Gelukkig is er slechts een handvol situaties geweest waarin boa’s zich genoodzaakt voelden om de opname-knop van de camera in te drukken”, vervolgt de burgemeester.
Veiliger op weg met bodycam
Door de proefperiode is gebleken dat boa’s zich een stuk veiliger voelen bij het dragen van een bodycam. Zij geven dan ook de voorkeur aan het altijd dragen van een kleine camera als onderdeel van de vaste uitrusting. Bodycams werken volgens een landelijk onderzoek ook preventief. Zo blijkt dat bij het dragen van een camera agressie voorkomen kan worden. Ook kan hiermee voorkomen worden dat bepaalde situaties uit de hand dreigen te lopen.
Opnameknop indrukken vermelden
Gedurende de dienst staat de bodycam op stand-by. Het moment dat de boa de opnameknop indrukt, worden de beelden opgeslagen. De boa dient aan mensen, die bij haar of haar in de buurt zijn, te melden dat de bodycam wordt aangezet en dat er opnames worden gemaakt.
Veiligheid en juridische procedures
Zodra er beelden worden gemaakt worden deze automatisch na de dienst opgeslagen in een beveiligde (digitale) omgeving. De boa’s kunnen de beelden niet op straat bekijken. Na 72 uur worden de beelden automatisch verwijderd, tenzij er juridische redenen zijn om deze langer te bewaren. Ook kunnen de beelden worden gebruikt voor aangifte bij de politie als een handhaver slachtoffer wordt van agressie of geweld. Daarnaast kan de politie zelf beelden opvragen bij de gemeente.