Brandweer IJsselland geeft tips: Ga veilig om met batterijen

Leestijd: 2 minuten

Batterijen zijn overal om ons heen. Vooral lithium-ion batterijen maken een grote opmars. Deze zitten in bijvoorbeeld in mobiele telefoons, elektrische tandenborstels en speelgoed. Het is belangrijk dat men veilig met deze batterijen omgaat.

Dit type batterij kan namelijk spontaan ontbranden of zelfs ontploffen, zoals afgelopen week gebeurde bij een elektrische step in Raalte. In deze baterijen zit veel meer energie dan in een standaard batterij. Heel fijn voor de gebruiker, maar daardoor ook gevaarlijker wanneer het misgaat. Rook van lithium-ion baterijen en accu’s is enorm giftig, hier zit namelijk lithium en fluorwaterstof in.

Lithium-ion batterijen zijn eigenlijk oplaadbare lithium batterijen. Normaal gesproken is een lithium stroombron namelijk niet oplaadbaar, maar wanneer dit in een samenstelling als lithium-ion gebruikt wordt kan het ontladingsproces wel worden omgekeerd; er kan weer nieuw elektrolyt worden aangemaakt, waardoor de capaciteit van de batterij weer gevuld wordt.

Gevaren van batterijen
Erg belangrijk dus dat er veilig met apparaten met zulke batterijen en accu’s wordt omgegaan. Daarom heeft de brandweer enkele tips gegeven hoe hier slim mee om te gaan.
Brandweer IJsselland geeft aan dat bij normaal gebruik de batterijen niet gevaarlijk zijn. Ze kunnen echter wel gevaar opleveren wanneer de apparaten overladen worden, er kortsluiting ontstaat of wanneer ze in contact komen met water.

Tips Brandweer IJsselland
Wanneer de batterij vervormd is, er giftige gassen vrij komen of wanneer de batterij in brand staat. Bel dan direct 112 en verlaat de ruimte.
Let er ook op dat kleine kinderen geen (knoopcel) batterijen, uit bijvoorbeeld speelgoed, doorslikken. Tape daarom de klepjes in speelgoed en bijvoorbeeld de afstandsbediening vast.
Daarnaast is het verstandig om batterijen en apparaten met accu’s op te laden in een ruimte met een rookmelder en op een plek waar deze goed hun warmte kwijt kunnen. Dit voorkomt oververhitting en kortsluiting.
Met deze tips hoopt Brandweer IJsselland branden door Lithium-ion batterijen in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen.

Tip ons:
Heb jij nieuws uit Salland en wil je ons daarvan op de hoogte brengen?
Mail ons via redactie@salland1.nl

Rick Beekman
Rick Beekman stagiair bij Salland1.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer
× App de radiostudio